Siemens en Amazon Web Services (AWS) gaan generatieve ai toegankelijker maken voor applicatieontwikkelaars door een combinatie van het Mendix-low-code platform en AWS Bedrock, een beheerde dienst die ‘foundation models’ van vooraanstaande ai-leveranciers via één api beschikbaar stelt.
Beide bedrijven versterken hun partnerschap om deze ai gemakkelijk toegankelijk te maken voor applicatieontwikkelaars in het open bedrijfsplatform Siemens Xcelerator, zo heeft Siemens-topman Roland Busch in zijn openingstoespraak tijdens de elektronicabeurs CES Las Vegas bekendgemaakt. ‘Door Amazon Bedrock te integreren in ons low-code-platform democratiseren we generatieve-ai-technologie en stellen we iedereen in staat de applicaties te creëren die klanten nodig hebben om competitiever, veerkrachtiger en duurzamer te worden’, aldus Busch. ‘Het maken van slimmere toepassingen zonder kennis van programmeren versnelt de innovatie en helpt bedrijven het tekort aan geschoolde arbeidskrachten aan te pakken.’
Volgens Adam Selipsky, ceo van AWS, bouwt dit partnerschap voort op de tienjarige relatie die zijn bedrijf heeft met Siemens. ‘De combinatie zal klanten in staat stellen het generatieve-ai-model te selecteren dat het beste bij hun specifieke gebruikssituatie past, en dat model snel en veilig in hun applicaties te integreren. Dit zal de ontwikkeling ervan eenvoudiger, sneller en efficiënter maken. Als ontwikkelaars voorheen generatieve-ai-modellen wilden integreren, moesten ze toegangsgegevens verkrijgen en gespecialiseerde functiecode schrijven. Met de nieuwe Mendix-Amazon Bedrock-integratie kan dit nu met slechts een paar klikken.’
Fabrieksarbeider
Met behulp van generatieve ai kan een fabrieksarbeider bijvoorbeeld sneller machinedocumentatie vinden en relevante visualisaties genereren zonder dat hij handmatig in een database, handleidingen en records hoeft te zoeken. Een productie-ingenieur kan ook generatieve ai gebruiken om machine-aanpassingen voor te stellen om de opbrengst te verbeteren, en suggesties te krijgen over aanpassingen van apparatuur, onderhoud of zelfs reserveonderdelen om de productiviteit van een fabriek te maximaliseren.
Verder maakt Siemens werk van de industriële metaverse, een virtuele wereld die bijna niet te onderscheiden is van de werkelijkheid. Volgens Busch kunnen mensen daardoor, mede ondersteund door ai, beter in realtime samenwerken. Siemens en Sony werken samen aan een nieuwe oplossing die het Siemens Xcelerator-portfolio van industriële software combineert met Sony’s nieuwe systeem voor het maken van ruimtelijke inhoud. De Japanse fabrikant heeft daartoe de xr-head-mounted display ontwikkeld met hoogwaardige 4K-oled-schermen en controllers voor intuïtieve interactie met 3d-objecten.