Een groot front vormt zich tegen de plannen van de Europese Commissie voor soevereiniteit-vereisten die vooral Franse cloudbedrijven bevoordelen. Nederland heeft zich in zijn verzet inmiddels verzekerd van de steun van dertien andere EU-lidstaten, waaronder Duitsland. Maar de Europese Commissie negeert vooralsnog de politieke tegendruk.
Tijdens de afgelopen informele Telecomraad in Brussel uitte staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) harde kritiek. Volgens haar leiden de plannen tot oneerlijke concurrentie tussen EU-landen. Ook dreigen handelspolitieke problemen met landen als de Verenigde Staten en Japan.
Dit gebeurt wanneer bedrijven die onder de nieuwe NIS2-richtlijn als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ worden gezien, straks geen gebruik meer mogen maken van Amerikaanse cloudleveranciers zoals de hyperscalers Microsoft, AWS en Google. Betrokken bedrijven zijn dan gedwongen om in zee te gaan met providers uit de EU die ver achterlopen. En vrijwel alle Europese alternatieven komen uit Frankrijk waar de overheid het eigen bedrijfsleven (Atos, OVH) sterk bevordert.
Tijdens de Telecomraad bleek Van Huffelen niet meer alleen te staan in haar kritiek op de plannen en de werkwijze van de Europese Commissie. Ook bewindslieden uit Polen, Tsjechië, Ierland, Roemenië, Finland en Estland weerden zich. Maar eurocommissaris Thierry Breton trekt zich daar niets van aan. Alleen Frankrijk (uiteraard), Italië en Spanje steunen hem.
Lees ook: Brussel negeert kritiek van 14 EU-lidstaten op cloud-plannen