Meer dan honderd ondernemingen en kennisinstellingen uit twaalf EU-landen gaan samen innovatieve cloud-oplossingen voor (industriële) bedrijven opzetten, waaronder ook edge computing.
De Europese Commissie gaat op dit gebied negentien innovatieve ‘kernprojecten’ van evenzovele ondernemingen financieel ondersteunen. Tot 1,2 miljard euro aan overheidsfinanciering gaat naar onderzoek, ontwikkeling en de eerste industriële toepassing van geavanceerde technologieën. Naar verwachting komt daar nog eens 1,4 miljard euro aan particulier geld bij. Deze negentien directe deelnemers zullen nauw samenwerken om samen een eerste, EU-breed en interoperabel ‘multiprovider cloud to edge-continuüm’ in Europa te ontwikkelen en maken deel uit van een groter ecosysteem waarbij nog eens ruim negentig indirecte partners zijn betrokken.
Het project, met de naam Ipcei voor cloud-infrastructuur en -diensten van de volgende generatie (Ipcei-Cis), werd door zeven lidstaten gezamenlijk ingediend: Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en Spanje. Het project moet leiden tot minder technologische afhankelijkheden, minder marktverstoring en een betere toepasbaarheid en onderlinge deelbaarheid van data.
Baanbrekend
Alle projecten die deel uitmaken van het Ipcei zijn gericht op de ontwikkeling van baanbrekende technologieën die verder gaan dan de huidige stand van de techniek op mondiaal niveau. Ze zullen grote vooruitgang op het gebied van gegevensverwerking mogelijk maken, aldus de Europese Commissie. Tot de groep behoort Leaseweb Global, een iaas-provider met hoofdvestiging in Amsterdam. Andere ‘winnaars’ zijn Deutsche Telekom, Telefónica, Atos, Orange, SAP, Tiscali en Siemens.
In het kader van het Ipcei-Cis-ecosysteem zijn initiatieven vanuit dertien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen goedgekeurd. Het kabinet draagt zelf zeventig miljoen euro bij aan het ontwikkelen van deze cloud-innovaties.TNO, AMS-IX, Asperitas, Better Be, BIT, Deems, Eurofiber Nederland, I3d.net, Info Support, Universiteit Twente en Universiteit van Amsterdam en Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers zijn de twaalf indirecte partners. De Belgische inbreng komt van Proximus, terwijl het eerder genoemde Info Support ook een grote vestiging in Mechelen heeft.