Je moet er een flink stuk voor vliegen maar dan 'ervaar' je wel wat: in het Californische Mountain View heeft Google een Visitor Experience geopend. Van interactieve kunstinstallaties tot aanbiedingen in de Google-shop en kennismakingen met de lokale cultuur, er valt van alles te ontdekken en te genieten in dit nieuwe bezoekerscentrum.
Mountain View, zo’n halfuur rijden van San Francisco, is op het eerste gezicht een gewoon Amerikaanse provinciestad waar op een Sports Bar én het Computer History Museum niet veel te beleven valt. Maar schijn bedriegt: de stad blijkt al een paar decennia een Google-bolwerk te zijn. Zo’n beetje alle kantoorgebouwen zijn uitvalsbasissen van dit Big Tech-concern. Dat varieert van karakterloze kantoorgebouwen en betonkolossen tot aan vrolijke panden met Android-beelden en kleurige bedrijfsfietsen en natuurlijk het hoofdkantoor, de Googleplex aan 1600 Amphitheatre Parkway 1600. Gefaciliteerd met eigen bushaltes en -lijnen en, zowaar, fietspaden.
De afgelopen jaren heeft Google er ook twee grote pagode-achtige campussen neergezet naar eigen ontwerp en met zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen en groene energie: Bay View (op een voormalig terrein van Nasa) en Gradient Canopy. In laatstgenoemd circulair gebouwde complex aan North Shoreline Boulevard 2000 is sinds afgelopen oktober het Google Visitor Experience gehuisvest.
Lokale gemeenschap
Natuurlijk bevat het bezoekerscentrum een Google Store, waar de nieuwste hardwareproducten verkrijgbaar zijn. Bezoekers kunnen Pixel-telefoons, -horloges en -tablets, Fitbit-wearables, Nest-camera’s en een aantal producten van partners bekijken en kopen. In zogeheten rariteitenkabinetten (die we kennen uit de museumwereld) staan producten uitgestald en worden bezoekers aangemoedigd ermee aan de slag te gaan. Ook zijn er experts aanwezig om te adviseren over het gebruik van die producten en Pixel-telefoonreparaties uit te voeren. Tevens worden er workshops gehouden, bijvoorbeeld om te leren hoe je je foto’s kunt verbeteren met de artificiële intelligentie (ai)-tool Magic Eraser.
De ‘experience’ is toegankelijk voor iedereen (bezoekers, bedrijven, Googlers van over de hele wereld). Maar Google legt met het bezoekerscentrum wel een nadrukkelijke band met de omgeving. Zo is er The Huddle-gemeenschapsruimte waar gratis festiviteiten en programma’s worden georganiseerd. In oktober nog vond er de Community Day plaats met gezinsvriendelijke activiteiten, lokale foodtrucks, een ambachtsmarkt en live muziekoptredens! Plaatselijke verenigingen en non-profitorganisaties kunnen The Huddle-ruimte reserveren voor vergaderingen en eigen evenementen.
Verder is er het Café@Mountain met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit en maaltijden met seizoensgebonden, lokaal geoogste ingrediënten. In de nabijgelegen Pop-Up Shop zijn producten van lokale ondernemers te kopen.
Kunst
Voorts is het Gradient Canopy-complex binnen en buiten opgeluisterd met zes interactieve kunstwerken in het kader van het Burning Man Project, én muurschilderingen en ander werk van lokale kunstenaars die deel uitmaken van het Artist in Residence-programma van Google. Het Burning Man Project was een kunstprijsvraag voor het Google Visitor Experience, gelieerd aan het sociaal-culturele festival Burning Man waar Google een meerderheidsbelang heeft.
Sommige kunstwerken op The Plaza (de buitenomgeving van het gebouw) hebben een link met ict, zoals The Orb van Marc Fornes: een ultradunne, zelfdragende aluminium sculptuur, ontwikkeld met behulp van geavanceerde rekensoftware. Of ‘Quantum Meditation II’ van Julian Voss-Andreae. Deze kunstenaar, met een achtergrond in de kwantumfysica, heeft dit beeld opgebouwd uit ‘golven’ (parallelle platen roestvrij staal) die virtueel kunnen verdwijnen.
Nieuwe standaard
Interessant is ook The Rockspinner van Zachary Coffin, geïnspireerd op kogellagers die voor het eerst in 1869 werden gepatenteerd door een Parijse fietsenmaker. Ze speelden een centrale rol in de industriële revolutie, omdat ze de nieuwe machines efficiënter lieten werken door de wrijving te verminderen. Ze zorgen er ook voor dat je deze kei van meerdere tonnen met je vingertoppen kunt ronddraaien!
Bezoekerscentra die een showroom moeten zijn van producten en innovatie zijn er volop. Maar Google heeft met zijn Visitor Experience een nieuwe standaard gezet als het gaat om de ’totale beleving’ en de relatie met de lokale gemeenschap. Afwachten nog of dit in Europa ook wordt opgepikt.