Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer voortaan behouden. Voorheen gingen werkgevers meer dan eens aan de haal met je persoonlijke nummer.
Je begint met goede moed aan een nieuwe job. Je baas betaalt je gsm-rekening. Maar om dat praktisch en financieel te organiseren, vraagt de hr-afdeling dikwijls om je gsm-nummer aan de betreffende werkgever over te dragen. De poppen gaan aan het dansen als je een andere job vindt. Sommige bedrijven pikken dan het nummer van hun (ex-)werknemer in en willen dat niet meer teruggeven. Vaak doen ze dat bij concurrentiegevoelige functies, zoals een verkoper die naar een rechtstreekse concurrent trekt. Ze willen dan niet dat hun klanten zo nog naar die ex-werknemer belt en bij de concurrentie terechtkomen. Bij veel organisaties is het een vaste regel om het nummer van vertrekkers sowieso in te lijven.
Binnenkort kan dat niet meer. Het wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, goedgekeurd in de Kamercommissie Sociale Zaken, verbiedt dergelijke aanpak. Kortom, was je vóór je indiensttreding eigenaar van een bepaald mobiel nummer, dan mag die werkgever de teruggave van dat gsm-nummer niet langer weigeren wanneer je bij die werkgever de deur achter je toetrekt.
Van Hecke wijst op het toegenomen belang van een gsm-nummer, dat allang niet meer zomaar een nummer voor is om te bellen. ‘Het telefoonnummer is een instrument voor je identificatie geworden, voor bijvoorbeeld bankapps of door de overheid, via Itsme’, stelt Van Hecke. ‘Van telefoonnummer veranderen heeft vandaag een veel grotere impact op werknemers dan vroeger het geval was.’