De Europese Commissie is van plan een online-platform op te richten waar naar de EU komende kennismigranten zien voor welke (ict)banen zij in aanmerking komen. Het moet een soort Tinder worden voor kennismigranten en werkgevers die om personeel zitten te springen. De drie Eurocommissarissen Johansson, Schinas en Ivanova presenteren vandaag een wetsontwerp voor deze Talent Pool.
Het drietaal meent dat met name de ict-sector gebaat is met voorstellen die het voor migranten makkelijker maken om legaal in de EU aan de slag te komen. Eerder werd uit onderzoek bekend dat bijna de helft van de Europese bedrijven door tekorten aan vakbekwaam personeel hinder ondervindt bij de adoptie of het gebruik van digitale technologie. Vooral Nederland telt verhoudingsgewijs veel onvervulde vacatures.
Het banenplatform voor (legale) kennismigranten moet worden opgezet naar het model van Eures, het Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling dat het vrije verkeer van werknemers moet bevorderen. Kandidaten van buiten de EU zouden alleen kunnen worden gematcht met vacatures die lokaal niet zijn te vervullen. Volgens de Volkskrant spreken Commissie-ambtenaren al van een ‘EU LinkedIn’.
De Talent Pool moet ook informatie bieden over de erkenning van diploma’s. In de zorg is dat vaak een probleem. Gegadigden moeten soms lang wachten voordat hun diploma is erkend.
Voor de ict-sector geldt als extra complexiteit dat deze nagenoeg niet is gereguleerd en diploma’s minder belangrijk zijn dan vaardigheden. Commissie legt zich neer bij deze realiteit, al is het omdat dit orgaan daar weinig aan kan veranderen. Immers, de erkenning van diploma’s en het verstrekken van werkvergunningen behoren tot de nationale bevoegdheden van de individuele lidstaten.
Expats
In Nederland verzetten onder meer ASML, Booking.com en ASML tegen de geleidelijke afbouw van het fiscale voordeel voor hoogopgeleide expats. Met de dertigprocentregeling kunnen bedrijven de Belastingdienst toestemming vragen om een onbelaste vergoeding te geven voor bepaalde kosten zoals huisvesting. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dit fiscale voordeel in twee stappen afbouwen; na twintig maanden naar twintig procenten nog eens twintig maanden naar tien. Onder aanvoering van chipmachinefabrikant ASML stellen de techbedrijven dat afbouw van de expatregeling de Nederlandse concurrentiepositie schaadt.