Wanneer een organisatie is gemigreerd naar de cloud, ontstaat er nog weleens discussie of het wel de juiste beslissing was. Met name wanneer het een overstap naar een hyperscaler zoals Amazon Web Services, Microsoft en Google betreft. Reden hiervoor is dat de cloud simpelweg niet voor elke toepassing geschikt is. Hoe beslis je of de cloud voor jou de juiste strategie is? Dat hangt af van het vraagstuk dat opgelost moet worden.
Met de komst van de cloud werd er verkondigd dat publieke cloud ertoe zou leiden dat niemand meer datacenters hoeft te bezitten. Bovendien zouden hyperscalers de basis van alle bedrijfstoepassingen vormen. Maar we zien dat er anno 2023 veel mogelijkheden zijn voor het opslaan van bestanden en hosten van bedrijfsapplicaties. Dat kan binnen een eigen datacenter, maar kan ook de overstap naar een hyperscaler, een private cloud of een co-locatie betekenen.
De uiteindelijk keuze hangt van een aantal factoren af. Het is in elk geval verstandig om naar drie aspecten te kijken: gebruikersinteractie, api’s’s en backoffice-verwerking.
Stabiel
Om te beslissen of het verstandig is om van een datacenter over te stappen naar een van de cloud-opties, moet de huidige software beoordeeld worden. Is de software bijvoorbeeld stabiel genoeg, of is er meer flexibiliteit nodig? Als je software stabiel is en niet opgeschaald hoeft te worden, dan is het efficiënter om deze in je eigen datacenter te integreren. Wil je meer flexibiliteit, kies dan voor de cloud.
Verder is het zaak na te denken over de gevolgen van een overstap naar de cloud. Wanneer je bedrijfsapplicaties in een eigen datacenter houdt, geeft dat je meer controle dan wanneer deze zich in de cloud bevindt, waarbij de software misschien wel op verschillende platforms draait. Een andere factor om rekening mee te houden is mobiliteit, oftewel hoe makkelijk is het om data tussen platforms te verplaatsen. Dit wordt je niet altijd makkelijk gemaakt door cloud-aanbieders. Binnen je eigen datacenter heb je doorgaans zelf de touwtjes in handen waardoor dit eenvoudiger is.
Ook is het belangrijk om te kijken naar de service level agreements (sla’s) die cloud-aanbieders leveren. Hoe snel is een applicatie weer operationeel als er een probleem is met de ondersteuning? Bij bedrijfskritische toepassingen is het van belang dat deze gelijk weer operationeel zijn, omdat elke vertraging financiële gevolgen kan hebben. Organisaties moeten ook weten welke certificering cloud-aanbieders moeten hebben. Dit kan per sector verschillen, waarbij het bijvoorbeeld soms verplicht is om soc- of iso-compliant te zijn.
Juichen
Het is natuurlijk niet zo dat hyperscalers hun klanten ervan weerhouden om een eigen datacenter te bezitten. Zij juichen de hybride aanpak, die vandaag de dag veel wordt gekozen, juist toe. Dit biedt de flexibiliteit die ze nodig hebben om hun it-vraagstukken op te lossen. Bij sommige vraagstukken kan het goedkoper zijn om een toepassing in een omgeving van een gedeelde publieke cloud te gebruiken. In andere gevallen is het goedkoper om een interne cloud te gebruiken. Maar besef wel dat als je je toepassingen intern moet beheren, dat veel van je resources vraagt.
Er is niet een eenduidig antwoord op de vraag welke it-aanpak het meest geschikt is. Het moraal van dit verhaal: er zijn tal van opties, dus bepaal aan de hand van jouw wensen wat het beste past bij jouw it-vraagstuk.
(Auteur Claus Jepsen is cto bij Unit4.)