Amazon is van plan om een soevereine cloud te lanceren, bedoeld voor Europese klanten die strenge eisen hebben op het gebied van dataresidentie. Deze soevereine cloud is gescheiden van de bestaande AWS-regio's. AWS wil in alle opzichten een Europees verhaal schrijven.
De AWS Europese soevereine cloud moet overheidsinstellingen en gereguleerde industrieën, én de onafhankelijke softwareleveranciers die hen ondersteunen, in staat stellen gevoelige gegevens op te slaan en kritieke workloads uit te voeren op aangepaste AWS-infrastructuur. De cloudgigant stelt dat deze soevereine cloud volledig binnen Europa zal worden gevestigd en beheerd. Ook de service is Europees. De cloud wordt namelijk beheerd en ondersteund door AWS-medewerkers die Europees en in de Europese Unie (EU) woonachtig zijn.
AWS heeft nog geen datum waarop deze nieuwe dedicated cloud operationeel wordt. Het bedrijf is volop bezig met het opbouwen van een volledig aparte infrastructuurregio. De eerste AWS-regio die zal worden ondersteund is Duitsland, hoewel het bedrijf stelt dat deze beschikbaar zal zijn voor alle Europese klanten.
Exclusief
Nieuw zijn de plannen niet. Eind vorig jaar kondigde AWS zijn Digital Sovereignty Pledge aan met de belofte om AWS-klanten de meest geavanceerde set aan functies voor soevereiniteit aan te bieden. Deze zomer werd ook al AWS Dedicated Local Zones aangekondigd. Het gaat om infrastructuur gebouwd voor exclusief gebruik door een klant of gemeenschap, en geplaatst op een door de klant gespecificeerde locatie of datacenter.
Om de scheiding tussen deze cloud en de bestaande AWS Global Cloud te behouden, moeten klanten een nieuwe AWS-account aanmaken. De nieuwe AWS European Sovereign Cloud staat daar namelijk los van en is onafhankelijk van de acht bestaande AWS-regio’s die al open zijn, te weten Frankfurt, Ierland, Londen, Milaan, Parijs, Stockholm, Spanje en Zürich.
Laatkomer
AWS lijkt eerder een laatkomer als het om Europese soevereine clouds gaat – want een trend. Veel partijen introduceren Europese soevereine clouds in navolging van de voorgestelde regels van de EU die vereisen dat klantgegevens binnen de regio worden opgeslagen en verwerkt.
Microsoft kondigde eerder aan dat het vanaf dit jaar een EU Data Boundary biedt, waardoor klanten alle gegevens binnen Europa kunnen opslaan en verwerken. Het kondigde ook Microsoft Cloud for Sovereignty aan, gericht op klanten in de publieke sector en overheidsinstanties, die intussen in publieke preview loopt.
Google Cloud onthulde in 2021 dat het een soevereine cloud aan het bouwen was voor Duitse ondernemingen, organisaties in de publieke sector en gezondheidszorg in samenwerking met T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom. En ook met Proximus loopt een initiatief.
Oracle kondigde ook plannen aan voor soevereine cloudregio’s, die nu bekend staan als EU Sovereign Cloud en bestaan uit twee regio’s in Spanje en Duitsland, los van de commerciële en overheidscloudregio’s van Oracle.
En dan zijn er nog lokale initiatieven. Eerder dit jaar onthulde de Zweedse startup Evroc zijn plannen om ‘Europa’s eerste veilige, soevereine en duurzame hyperscale-cloud te bouwen om zo een einde te maken aan de ‘buitenlandse dominantie van de Europese cloudmarkt’. Al gaan vooral de grote, Amerikaanse cloudpartijen met de meeste aandacht lopen.