Van de premier en het paleis tot FOD Financiën, de Senaat en het Crisiscentrum. De voorbij dagen waren een aantal overheidswebsites niet of lastig bereikbaar. Lag het aan capaciteitsproblemen, aan een ddos-aanval of was het een hack?
Naar aanleiding van de moordaanslag in Brussel van maandagavond surften veel burgers naar de site van het Nationaal Crisiscentrum, met als gevolg dat deze site een tijd door de knieën ging. ‘Door het vele internetverkeer, raakt onze website overbelast’, klonk het op X.
De voorbije dagen en vorige week werden evenwel ook aanvallen uitgevoerd op enkele websites van Belgische overheidsdiensten. Het ging over de sites van de premier, het koningshuis en de senaat. Ook FOD Financiën werd getroffen. ‘Technische problemen door hackeraanval’, klonk het bij deze laatste. Bij deze sites ging het om een ddos-aanval. ‘Die aanval lijkt voorbij. Maar dreigingen komen en gaan, dus wij zijn altijd klaar en aandachtig voor wat nog komen kan’, aldus Katrien Eggers, woordvoerster van het CCB, in een reactie op de situatie.
Toch lijkt er meer aan de hand. Want er stond op de startpagina’s van de getroffen site een mededeling (in het Engels): ‘We komen naar België om de Rusland-hatende sites te vernietigen.’ In principe heeft een ddos-aanval enkel gevolgen voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van een website of -toepassing. Zijn er overheidssites gehackt (geweest)?
Over die zogenaamde defacing is Eggers resoluut. ‘Wij kunnen niet bevestigen dat die boodschap op een van getroffen websites gepubliceerd is. De websites zijn niet gehackt geweest. Het was een ddos-aanval.’