Anders dan it’ers denken, is het mogelijk om in één klap van legacy-systemen af te komen. Veel aannames om maar niets te ondernemen en lang door te gaan met verouderde software, blijken niet te kloppen.
Victor Klaren, medeoprichter van het low-code-softwareontwikkelplatform Thinkwise, betoogt dit vandaag tijdens het jaarcongres in Apeldoorn. Hij rekent af met de misvatting dat je bij modernisering alle oude ‘shit’ mee krijgt. ‘Dat hoeft bepaald niet. Met de juiste aanpak is het mogelijk alle goede zaken uit het verleden te behouden. Legacy is geen doodlopende weg, maar kan een nieuw startpunt vormen. Een oerknal hoeft allerminst risicovol te zijn.’ Volgens Klaren is er dan ook geen enkele reden om af te zien van vervanging van legacy.
De aanpak die Klaren heeft ontwikkeld, voelt volgens hem als een geavanceerde upgrade. Met de huidige technologie is het mogelijk een ‘jumpstart’ te maken die 25 tot vijftig procent van het traject beslaat. Thinkwise zorgt voor grafische gebruikersinterface, de servicelaag en architectuur. Klaren: ‘Nu is het zaak de andere helft om te zetten naar het Thinkwise-platform. Stukjes code zijn straks in ai-automatisering mee te nemen. Ondersteund door artificiële intelligentie zijn ‘code templates’ te gebruiken. Ai helpt bij de omzetting naar de volgende programmeertaal, de kwaliteit te analyseren, unit-tests toe te voegen, code te verbeteren en in overeenstemming met de richtlijnen te brengen. Het makkelijkst zijn de ‘commodities’ te vernieuwen, applicaties die elk bedrijf heeft zoals het salarissysteem. Thinkwise richt zich op de kritische business-applicaties waarmee bedrijven zich willen onderscheiden.
Actueel
Het is mogelijk legacy voor de volle honderd procent te moderniseren en actueel te houden. De aanpak van Thinkwise bestaat uit twee delen: het model waaruit de software-definities zijn af te leiden. Daar stopt het Apeldoornse ontwikkelplatform dan vervolgens technologie onder. Zowel functioneel als technisch wordt daardoor innovatie mogelijk waar andere platforms alleen functioneel vernieuwen’, stelt Klaren.
Thinkwise heeft met dit platform de erp-coresystemen van 42 fabrieken van het industriële conglomeraat VDL gemoderniseerd. In zijn presentatie laat Klaren zien hoe VDL niet alleen bestaande functionaliteit vernieuwt maar ook veel nieuwe functionaliteit kan toevoegen. Acht jaar geleden begon deze grootscheepse modernisering. Het model volgt de veranderingen in de business terwijl er ook steeds meer nieuwe softwaretechniek bij komt. ‘De applicaties zijn ook technisch gemakkelijk up-to-date te houden’, belooft Klaren.
Hij gelooft er heilig in dat het op den duur mogelijk is met één druk op de knop de wereld te verlossen van al die vaak nog op Cobol gebaseerde ‘oude meuk’. Zo ver is het nog niet. Maar Klaren en zijn ontwikkelteam werken aan technologie die dat einddoel dichterbij brengt.