Er zijn steeds meer mogelijkheden om te betalen op de zakelijke markt. Dat komt vooral door technische vernieuwingen. Zo is het Nederlandse systeem iDEAL van Currence inmiddels de basis geworden voor een nieuw, Europees systeem. Het is een goed voorbeeld van hoe Nederlandse innovatie kan leiden tot Europese doorbraken. En er zijn meer betaalmethoden die technisch zo goed in elkaar zitten, dat de zakelijke markt er graag gebruik van maakt. Uiteraard is een van de meest populaire manieren om te betalen nog steeds de creditcard, maar bedrijven maken ook steeds meer gebruik van payment gateways en factoring. Het beschikbaar stellen van API’s leidt ertoe dat de top 3 populairste betaalmethoden op de zakelijke markt aan het veranderen is.
Betaalmethoden
In vrijwel alle landen is het mogelijk om met de creditcard te betalen. Maar ook de zogenaamde payment gateways zijn steeds meer in opkomst. Deze gateways zijn systemen zoals Mollie of Adyen, waarbij het mogelijk is om met een paar klikken op de knop online te betalen. Het betaalde bedrag van de klant wordt dan eerst op een tussenrekening geplaatst. Even later wordt het bedrag uitbetaald aan de ondernemer. En ook factoring is in opkomst.
Creditcard
Technisch gezien zit de betaling per creditcard nog steeds goed in elkaar. Het biedt voordelen voor zowel de ondernemer als de klant. Wie als ondernemer geen creditcard aanbiedt, merkt dat hij flink wat omzet zal missen. Consumenten krijgen namelijk allerlei zekerheden; ze mogen de betaling bijvoorbeeld terugdraaien als ze het product niet geleverd krijgen. Daarmee is de creditcard ook een soort verzekering. Door technische koppelingen is het ook mogelijk om extra’s met creditcards te verdienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aankopen te koppelen aan de frequent flyer punten, zodat er bijvoorbeeld vliegtickets mee betaald kunnen worden.
Het voordeel van het gebruik van creditcards is dat de zogenaamde PSP’s – Payment Service Providers – vaak een vast tarief voor creditcardbetalingen hanteren.
Payment gateways
Payment gateways zijn steeds meer in opkomst. Tegenwoordig is het voor eigenaren van websites mogelijk om plugins te installeren om bepaalde gateways te activeren. Een voorbeeld van zo’n PSP die als payment gateway fungeert, is Mollie. Dit bedrijf komt uit Nederland en maakt het mogelijk om in de eigen valuta te betalen. Wie bijvoorbeeld veel Roemeense klanten heeft, kan de Roemeen in zijn eigen valuta laten betalen. Het is voor hem niet meer nodig om zijn geld in te wisselen voor euro’s. Het bedrijf groeit als kool en dat leidde onlangs tot reorganisatie.
Een ander voorbeeld van een payment gateway is MutiSafePay. Een dergelijk bedrijf accepteert betalingen en maakt net als Mollie gebruik van multicurrency. Er zijn meerdere manieren om te betalen in de eigen taal en met eigen munt. Dat leidt ertoe dat steeds meer bedrijven dergelijke betaalmethoden mogelijk maken.
Factoring
Wanneer IT en de zakelijke markt samenkomen, ontstaan er nieuwe ideeën. Factoring is een methode die tien jaar geleden nog niet erg populair was, maar waar veel webondernemers tegenwoordig gebruik van maken. De aanbieder maakt het mogelijk om achteraf te betalen. Uiteraard kleeft daar een risico aan. Er is immers een kans dat de klant niet betaalt. Dit risico neemt een factoringsbedrijf voor rekening. Daarbij wordt dus het kredietrisico en het debiteurenbeheer overgenomen. De klant of zakelijke relatie kan hier kiezen voor achteraf betalen. Wel voert het factoringsbedrijf een creditcheck uit. Als deze is goedgekeurd, stelt de factoringsmaatschappij een factuur op.
Klanten kunnen zo’n factuur achteraf betalen. De winkelier krijgt wel gegarandeerd betaald, ook als de klant of zakelijke relatie niet betaald heeft. Deze bedrijven richten zich vaak specifiek op consumenten, maar er zijn ook factoringsbedrijven die vooral zakelijke transacties uitvoeren. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Deze betaalmethodes zijn ook vaak direct te koppelen in de klantomgeving. Meestal bieden dit soort bedrijven toegang tot API’s aan, waardoor met een simpele plugin de koppeling kan worden gelegd. Er geldt meestal wel een vast tarief per transactie, tot maximaal een euro over de transactiewaarde. Nadeel van factoring tegenover direct betalen zoals payment gateways en creditcard, is dat het vaak in maar een beperkt aantal landen beschikbaar is.