Waar de cloud een aanjager is voor duurzame it, blijkt het gemak waarmee capaciteit wordt opgeschaald vandaag de dag juist een bottleneck. Dat moet doorbroken worden. Duurzaamheid als strategisch aandachtspunt vraagt om een holistische aanpak. Daarbij maakt het creëren van schaarste het grote verschil. Alleen dan is de weg vrij voor een duurzaam it-beleid.
Voordat de cloud gemeengoed werd, waren it-resources doorgaans spaarzaam. Om aanspraak te maken op een on-premises testomgeving bijvoorbeeld, was afstemming nodig met andere it-teams. Met de komst van de cloud hebben quality engineers met één druk op de knop volledige testomgevingen binnen eigen handbereik. Ideaal natuurlijk om snel en zonder beperkingen aan de gang te gaan. De keerzijde is dat veel opgeschaalde capaciteit onbenut blijft. Dat terwijl een cloud-omgeving juist ideaal is om onbenutte capaciteit zoveel mogelijk te beperken. Inzetten op schaarste levert meer creativiteit op. Daarbij wordt het potentieel van de omgeving beter benut. Zorg er daarom voor dat afschalen veel aantrekkelijker wordt dan opschalen. Stel daarbij concrete doelen vast en bepaal grenzen.
Schaarste omarmen, kan op twee vlakken. Energie-efficiëntie is daar één van. Gebruik zo weinig mogelijk elektriciteit. Tegelijkertijd is het zaak hardware zo optimaal mogelijk te gebruiken. Naast energieverbruik is veel CO2-uitstoot verbonden aan de productie en afvoer van apparatuur. Uiteraard is dat allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het scheelt al enorm als in eerste instantie bewustzijn wordt gerealiseerd dat het niet de normaalste zaak van de wereld is onbeperkt beroep te doen op it-capaciteit.
Als het bewustzijn eenmaal aanwezig is en faciliteiten beschikbaar zijn, kunnen bijvoorbeeld uitstootbudgetten vastgesteld worden. Beperkte serverruimte en het alloceren van limietbeperkingen kan ook een manier zijn om schaarste te realiseren. Zo wordt iedereen uitgedaagd om nieuwe manieren van werken te vinden op weg naar een duurzame it-huishouding.
Remmen los
De grote valkuil is dat op de ene plek volop schaarste wordt gecreëerd en ergens anders alle remmen losgaan. Daarom kan schaarste omarmen alleen succesvol zijn bij een integrale aanpak. Zo wordt verplaatsen van problemen voorkomen. Deze aanpak vereist dus goede meetinstrumenten die bruikbaar zijn voor inzichten binnen de gehele organisatie zodat appels met appels vergeleken kunnen worden op weg naar duurzame it.
Waar het begint met bewustwording dat een duurzame organisatie niet zonder duurzaam it-beleid kan, moeten verkregen inzichten in CO2-uitstoot omgezet worden in concrete acties. Leren omgaan met schaarste in plaats van onbeperkte it-capaciteit is een goede eerste stap. Goed voor mens, milieu en samenleving.
(Auteur Emiel Kwakkel is subject matter expert bij Sogeti.)
QX-day
Meer weten over schaarste creëren in een holistische aanpak voor duurzame it? Schrijf je hier in voor de QX-day op dinsdag 19 september.