Omdat het gunstregime voor auteursrechten volgend jaar verdwijnt, werken Belgische techbedrijven naar oplossingen. Vaak zoeken zij andere oorden op en doen ze voor hun aanwervingen een beroep op het buitenland.
De Vivaldi-regering besliste eind vorig jaar met het nodige gehannes om de fiscale benadering rond de auteursrechten grondig te hervormen. Dankzij dat regime kunnen techbedrijven hun medewerkers vaak een fiscaalvriendelijk loonpakket aanbieden. Dat systeem verdwijnt vanaf 1 januari 2024 voor een reeks beroepen en functies, waaronder ook it’ers.
Dat auteursrechten zijn ingeburgerd in de Belgische technologie- en it-sector is alom geweten, zeker voor bepaalde functies. De top-vijffuncties, waarbij auteursrechten volgens hr-adviseur Hudson het meest worden toegepast als looninstrument, zijn: test manager, test engineer, ontwikkelaar, software engineer en functioneel analist/consultant.
Slikken
De impact op de it-sector, die niet langer van het systeem kan gebruikmaken, is alvast groot. Naast het wegvallen van de regeling rond auteursrechten, moeten de bedrijven ook nog een loonindexering slikken. Dat maakt hun personeel een stuk duurder dan het al was.
Om hier een antwoord op te bieden, gaan Belgische techbedrijven meer en meer in het buitenland aanwerven, omdat de loonkosten daar lager zijn, zo blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Dat zijn dus aanwervingen die niet in België zullen gebeuren. Een bedrijf als In The Pocket kiest ervoor in het buitenland te groeien, eerder dan in België. ‘In België is er geen betrouwbaar fiscaal klimaat’, zo klinkt het daar.
Voor de werknemers die in België aan de slag zijn, zoeken it-bedrijven alternatieve verloningsvormen zoals cafetariaplannen en winst- en innovatiepremies. Want werknemers willen nu eenmaal gecompenseerd worden doordat ze minder netto gaan verdienen met het wegvallen van de fiscale regeling rond auteursrechten.