Bijna de helft van internet of things-verbindingen in België verloopt nog via een 2G-verbinding. Dat is opmerkelijk vermits operatoren als Orange en Proximus de oudere generaties stelselmatig afbouwen. Intussen geven vooral de slimme elektriciteitsmeters het internet of things qua aantal connecties een boost in België.
Vorig jaar nam het aantal via internet of things (iot) geconnecteerde objecten toe met zeventien procent tot 6,76 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van telecomregulator bipt. Opvallend is op basis van welke technologie de verbinding loopt.
Zo zijn iot-verbindingen via het gelicentieerd mobiel netwerk zijn goed voor 64 procent van het totale aantal iot-verbindingen. Het grootste deel daarvan is gebaseerd op 2G (71 procent), wat betekent dat bijna de helft zich nog op 2G baseert.
Via het LPWA-netwerk met licentie (NB-iot/LTE-M) waren er eind vorig jaar 1,94 miljoen objecten geconnecteerd (29 procent) en via het LPWA-netwerk zonder licentie (Sigfox/LoRa) 0,47 miljoen objecten (7 procent).
Innovators
Bij Orange Belgium (al vanaf ze nog Mobistar waren toch een van de innovators inzake iot), zien ze als het gaat om iot-simkaarten actief in België een aandeel van maar liefst 59 procent voor 2G, van tien procent voor 3G en van dertig procent voor 4G.
Opvallend is dat bij Orange Belgium het aandeel van de iot-sim-kaarten actief in het buitenland het aandeel van 2G lager is: 31 procent. In het buitenland is 3G goed voor 46 procent en 4G voor 22 procent. Al is de evolutie aan de gang. ‘Elk jaar daalt het percentage van 2G-gebruik met zo’n tien à vijftien procent in het voordeel van 4G’, stelt Margaux Vigneron, perswoordvoerder bij Orange Belgium.
Orange benadrukt dat de oude technologieën (2G/3G) plaats moeten maken voor 4G en 5G. ‘We moedigen onze iot-klanten voortdurend aan om de oude (2G-)iot-modems te vervangen voor 4G/5G- modems. Deze laatste technologieën bieden efficiëntere connectiviteit’, oppert Vigneron.
Slimme meters
Bij Orange zien ze naar met name het aantal LPWA (NB-iot/LTE-M) toestellen (op 4G) snel stijgen. ‘Vooral dankzij de uitrol van slimme (elektriciteits)meters zijn dat er vandaag reeds 200.000 en in 2024 zullen wij ruim het miljoen overstijgen.’
Ook bij Proximus komen de groeicijfers van zeventien procent per jaar voor iot in ons land overeen met hun bevindingen, en ook daar zien ze het effect van de slimme meter. ‘De verhoudingen tussen mobiel en LPWA liggen bij ons iets anders. Bij ons is het minder mobiel, en méér LPWA, dit omwille van het grootschalige project rond slimme elektriciteitsmeters met Fluvius’, vertelt Fabrice Gansbeke, woordvoerder bij Proximus.
En wat betreft de licentie of niet bij LPWA bij Proximus? Gansbeke: ‘Wij zien dat onze klanten LPWA met licentie verkiezen in plaats van zonder licentie. We hebben veel minder LPWA zonder licentie.’ Dat is enigszins opvallend, vermits Proximus jarenlang gangmaker was van iot via lora, dat onder de categorie van een LPWA-netwerk zonder licentie valt.
Hoe lang nog 2G?
Toch valt inzake iot in België de sterke aanwezigheid van 2G op. ‘Het klopt dat de iot-netwerken nog een belangrijk deel legacy bevatten op 2G, en in veel mindere mate op 3G’, stelt Gansbeke. ‘Dit zal de komende jaren wellicht geleidelijk afnemen, maar zeker 2G zal zijn rol nog een tijd blijven spelen.’
Voorlopig blijft het 2G-netwerk ook nog even in stand. Gansbeke vervolgt: ‘Wat Proximus betreft, hebben we aangekondigd dat we tegen eind 2024 het 3G-netwerk afschakelen, maar tegelijkertijd hebben we ons geëngageerd om het 2G-netwerk minstens tot 2027 in dienst te houden.’