Python-bedenker Guido van Rossum's grote droom is uitgekomen. In de herfst van zijn indrukwekkende carrière lukte het hem en zijn Microsoft-team de populaire programmeertaal Python te integreren met Excel. Het is nu mogelijk Python-code rechtstreeks in Excel-spreadsheets te gebruiken.
In 2018 hield de in Amerika woonachtige Nederlander het voor gezien in de Python-community. Hij gaf de touwtjes uit handen, ietwat gefrustreerd door lange discussies over pietluttigheden. De Python-bedenker was het gezeur beu en stopte op zijn 62ste met het nemen van beslissingen rond deze programmeertaal.
Hoewel hij nog een poosje aanbleef als gewone ontwikkelaar, sloeg al gauw de verveling toe. Hij had meer dan dertig jaar gewerkt aan de programmeertaal die later de naam Python kreeg. In 2020 vroeg Microsoft, dat net was bekeerd tot opensource-software, hem de ontwikkeldivisie te versterken. Van Rossum vond meteen zijn draai bij het voormalige bolwerk van gesloten software, maar lange tijd bleef onduidelijk wat hij daar precies deed.
Geen extra software
Deze week kwam de aap uit de mouw: met Python in Excel voegt Van Rossum een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van deze programmeertaal. Excel-gebruikers kunnen gegevens uit Python manipuleren en analyseren. Het is mogelijk geavanceerde data-analyses uit te voeren in de vertrouwde Excel-omgeving door Python rechtstreeks vanuit het Excel-lint te openen. Het is niet nodig extra software te installeren of een add-on in te stellen om toegang te krijgen tot de functionaliteit.
Python in Excel maakt het mogelijk om Python- en Excel-analyses binnen dezelfde werkmap te combineren zonder dat er configuratie vereist is. Met Python in Excel kan je Python rechtstreeks in een cel typen, worden de Python-berekeningen uitgevoerd in de Microsoft Cloud en worden je resultaten teruggestuurd naar het werkblad, inclusief grafieken en visualisaties.
Niet durven dromen
Van Rossum’s grootste verdienste is dat hij hielp de architectuur voor Python in Excel te definiëren. In een reactie zegt hij te verwachten dat zowel de Python- als Excel-community interessante nieuwe toepassingen zullen vinden. ‘Drie jaar geleden toen ik bij Microsoft kwam, had ik niet durven dromen dat dit mogelijk zou zijn’, besluit hij.
Historisch paneldisussie
Overigens zijn de meeste grote pioniers uit de wereld van de programmeertalen nog dagelijks actief. Op 19 september a.s. treffen Adele Goldberg (1945, Smalltalk), Anders Hejlsberg (1960, Turbo Pascal, C#, Typescript), James Gosling (1955, Java) en Guido van Rossum (1956, Python) elkaar tijdens de als historisch aangekondigde paneldisussie LanguageCreators. Voor 250 dollar kan je daar ook een mede door Van Rossum ontworpen Python T-shirt kopen met de handtekening van de Nederlander, die in de VS een rockstar-status heeft bereikt. De opbrengst gaat naar het goede doel.