De Zweedse investeringsmaatschappij EQT, eigenaar van softwarehuis Suse, wil het bedrijf van de beurs halen. Suse, bekend van opensource-besturingssysteem Suse Linux Enterprise en aanbieder van ontwikkelplatform Rancher en securityplatform Neuvector, was amper twee jaar genoteerd aan de beurs in Frankfurt.
EQT bracht Suse in maart 2021 via vehikel Marcel LUX III SARL (Marcel) naar de beurs en heeft 79 procent van de aandelen in handen. Het hoopt de overige aandelen snel op te kopen zodat de beursnotering kan worden beëindigd. Het aanbod aan de overige aandeelhouders waardeert Suse op zestien euro per aandeel. Dat is ruim onder de prijs van dertig euro bij de uitgifte in 2021, maar boven de slotkoers van donderdag 17 augustus (9,60 euro).
Het plan is om het softwarebedrijf na de beursexit samen te voegen met een Luxemburgse ‘entiteit’ waarvan de naam niet wordt genoemd. Er ontstaat dan een naamloze vennootschap.
Strategische kans
De directeur van Suse, de Nederlander Dirk-Peter van Leeuwen, ziet de beursexit als een strategische kans. ‘Het geeft ons de juiste setting om zaken te doen en onze strategie waar te maken met het nieuwe leiderschapsteam’, voegt hij in een summiere reactie in de aankondiging van de geplande beursexit toe.
Suse, dat al vaak van eigenaar is gewisseld, werd in 2004 als zelfstandig bedrijf overgenomen door Novell. Vervolgens nam Attachmate, met behulp Microsoft-financiering, zowel Novell als Suse over. Dat was in 2010. In 2014 werd Suse afgesplitst in een eigen divisie van Micro Focus. In 2019 werd het bedrijf door Micro Focus voor 2,5 miljard verkocht aan EQT.
Bij de beursgang in 2021 hoopte EQT zeven tot acht miljard euro op te halen.