Vanaf 9 augustus 2023 kunnen aandeelhouders van Toshiba hun stukken verkopen aan een Japans consortium dat het bedrijf van de beurs wil halen. In maart stemde de directie van Toshiba al in met het bod van omgerekend 15 miljard dollar. Als twee derde van de aandeelhouders zijn stukken verkoopt, gaat de beursexit van het geplaagde techbedrijf door, meldt persbureau AP.
Oude glorie
Bestuursvoorzitter Watanabe roept Toshiba-aandeelhouders op om hun stukken tegen het eerder gestelde bod te verkopen. In zijn ogen is dat de enige manier waarop het bedrijf weer in zijn oude glorie kan terugkeren, schrijft AP. In 2021 wees Toshiba een bieding van de Europese investeerder CVC nog resoluut af, maar toen afgelopen maart een Japans consortium 15 miljard dollar bood, stemde de raad van bestuur er snel mee in.
Mogelijk wordt Toshiba opgesplitst zodra de fabrikant in handen komt van het bedrijvenconsortium. Het Japanse concern bevindt zich al jaren in financieel zwaar weer. Een boekhoudschandaal in 2015 leidde tot een grote reorganisatie.
Het bedrijf had ook te maken met grote verliezen in zijn divisie voor nucleaire energie (Westinghouse). Die afdeling werd uiteindelijk verkocht, gevolgd door de divisies voor chipproductie (aan Kioxia) en pc’s en laptops (aan Sharp, nu Dynabook).
Verlies
Afgelopen juni rapporteerde het bedrijf nog een verlies van 176 miljoen dollar over de drie maanden daarvoor (april-juni). Het bedrijf deed geen voorspellingen over toekomstige resultaten in verband met de onzekerheden op de chipmarkt.
Bij het Japanse concern werken wereldwijd zo’n 116.000 mensen. De omzet bedraagt ruim 27 miljard dollar.