Windows 11 is ongeveer anderhalf jaar op de markt. Maar na eerst een gestage groei lijkt het besturingssysteem van Microsoft in België eerder wat ter plaatse te trappelen. Windows 10 houdt als marktleider namelijk behoorlijk stand. Windows 7 lijkt eindelijk op retour, maar duikt wel nog op.
Het nieuwste besturingssysteem Windows 11 zit na anderhalf jaar op 22 procent, als marktaandeel van alle Windows-besturingssystemen in ons land. Opvallend genoeg is dat een daling tegenover een half jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. Met dat percentage van 22 procent zit België, inzake de doorbraak van Windows 11, wel in lijn met het wereldwijde Windows-marktaandeel voor het nieuwste besturingssysteem, dat globaal rond 23 procent ligt voor Windows 11.
Begin oktober 2021 verscheen Windows 11 als een gratis update. Vanaf begin december van dat jaar viel het ook officieel te downloaden, waardoor het dus zowat ruim anderhalf jaar echt in gebruik is. De doorbraak bleek vooral van tel in de consumentenmarkt. Veel bedrijven wachten traditioneel met een upgrade naar een nieuw besturingssysteem. Ze willen zeker zijn dat al hun eigen toepassingen vlot functioneren vooraleer iedereen te upgraden. Vaak kiezen ze nog voor de vorige versie, Windows 10.
Windows 10
De Windows-marktleider in ons land is momenteel dus nog Windows 10: maar liefst driekwart van de Windows-pc’s is in België uitgerust met Windows 10. Let wel: in december 2021 was dat nog 92,7 procent. Maar sinds een half jaar lijkt Windows 10 opnieuw terrein te winnen. Samen zijn 10 en 11 goed voor een Windows-marktaandeel van ruim 97 procent in ons land.
En dan zijn er nog de oudjes. Windows 7 haalt nog 1,4 procent, zowat de helft van een half jaar geleden. Al heeft Windows 7 nog een behoorlijk aandeel als we rekening houden met de beslissing van Microsoft om al sinds januari 2020 geen veiligheidsupdates meer te leveren voor Windows 7. Vandaag duikt Windows 7 dus nog her en der op.
Tenslotte nog één opvallende vaststelling: Windows XP (dat uitkwam in het jaar 2001) is met 0,09 procent in België beter vertegenwoordigd dan Windows 8 dat 0,07 procent haalt.