De Europese Commissie onderzoekt of Microsoft de mededingingsregels heeft overtreden door zijn samenwerkingssoftware Teams te bundelen met Office 365. Europa bekijkt of Microsoft Teams voortrekt ten koste van concurrenten en opent een mededingingsonderzoek.
Microsoft neemt Teams op in zijn pakketten zakelijke software. De Europese Commissie ziet daarin een mogelijk misbruik van Microsofts positie op de markt voor kantoorsoftware.
De stap volgt op een klacht van een drietal jaar geleden van de berichtenapp Slack, intussen ingelijfd door Salesforce. De toegevingen die Microsoft naar aanleiding daarvan suggereerde, voldeden niet voor de Europese Commissie. Als Microsoft niet met meer over de brug komt, zal ze in de herfst formele aanklachten indienen, aldus het persbureau Reuters.
Concreet wil Europa een prijsverschil tussen het Office-pakket met Teams en een versie zonder Teams. Zo is er een gelijk speelveld voor concurrenten, oordeelt de Europese Commissie. Voor Microsoft is het een belangrijke kwestie, omdat Teams (mede door de coronapandemie) intussen een fundamenteel onderdeel van het aanbod is. Teams werd in 2017 gratis aan Office 365 gekoppeld.
Boete
Slack/Salesforce is overigens niet de enige partij die zijn bezwaren uit. Zo diende het Duitse Alfaview vorige week bij de Commissie een klacht in die vergelijkbaar is met die van Slack. Microsoft op zijn beurt stelt dat het blijft samenwerken met de Europese Commissie om een oplossing te vinden.
Een oplossing lijkt ook in financieel opzicht wenselijk voor het Amerikaanse softwarebedrijf. De boetes voor inbreuken op de mededingingsregels kunnen namelijk oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.
Microsoft is overigens vertrouwd met de mededingingsregels van Europa. Het moest vorig decennium 2,2 miljard euro aan boetes neertellen wegens inbreuken op de Europese mededingingsregels. Al was de context anders. Toen ging de Europese Commissie de strijd aan tegen het bundelen van de browser Internet Explorer met het besturingssysteem Windows.