Het Europees Parlement heeft de EU Chips Act goedgekeurd. De wetgeving is bedoeld om de chipindustrie te stimuleren en de leveringszekerheid van chips in de EU vergroten.
Doel is een gunstig klimaat te scheppen voor investeringen in halfgeleiders in Europa. Vergunningen voor nieuwe fabrieken zullen sneller worden afgegeven. Kleine en middelgrote ondernemingen zullen ook profiteren van meer steun, met name op het gebied van chipontwerp.
Europarlementariërs hebben 3,3 miljard euro vrijgemaakt voor onderzoek en innovatie in verband met halfgeleiders. Er zal een netwerk van competentiecentra worden opgezet om het tekort aan vaardigheden in de EU aan te pakken en nieuw talent voor onderzoek, ontwerp en productie aan te trekken.
Om leveringsproblemen het hoofd te bieden zoals die zich anderhalf jaar geleden voordeden, wordt een mechanisme opgezet dat reageert op een crisis. Als lidstaten signalen krijgen van een naderend tekort volgt een EU-brede waarschuwing. De Europese Commissie kan dan noodmaatregelen uitvaardigen zoals voorrang geven aan producenten die extra door een tekort worden getroffen. Ook valt te denken aan gemeenschappelijke aankopen door de lidstaten. Nu het Europees Parlement het licht op groen heeft gezet, is de Raad van ministers aan zet. Als die hun fiat geven, is de EU Chips Act een feit.
Het aandeel van Europa in de mondiale productiecapaciteit van halfgeleiders bedraagt nog geen tien procent. De wet moet dat percentage naar twintig brengen. Zo wordt de EU minder afhankelijk van Azië en de VS.