Een groep van meer dan driehonderd wetenschappers uit 32 landen rond de Belgische professor Bart Preneel heeft een open brief geschreven over de verordening Child Sexual Abuse. Dit is een geplande wet om online seksueel misbruik tegen te gaan. Maar de wet schiet zijn doel voorbij en is zelfs nefast, vinden Preneel en zijn collega’s.
‘Seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen een zeer ernstig misdrijf’, erkennen de auteurs. ‘Het is de verantwoordelijkheid van overheden om effectieve maatregelen te nemen om dit misdrijf te voorkomen.’ Alleen kunnen de wetenschappers zich niet vinden in wat vandaag ter tafel ligt. Daarvoor schreven ze een open brief.
De Europese Commissie heeft een wet voorgesteld met als doel de verspreiding van online-kinderporno en seksuele uitbuiting tegen te gaan. ‘Deze wet staat autoriteiten toe om aanbieders van apps of andere online-diensten te verplichten om berichten, foto’s, e-mails, voicemails en andere activiteiten van hun gebruikers te scannen. In het geval van end-to-end versleutelde apps wordt beweerd dat dit scannen kan worden uitgevoerd op de apparaten van de gebruikers – de zogenaamde Client-Side Scanning’, schrijven de wetenschappers.
Met andere woorden: de effectiviteit van de geplande Europese wet is afhankelijk van het bestaan van effectieve scantechnologieën. Volgens Preneel cum suis vertonen de scantechnologieën die bestaan en in het verschiet liggen, ernstige gebreken. Deze gebreken maken zelfs dat het scannen niet effectief kan gebeuren. Bovendien leidt scannen in apps die draaien op apparaten van gebruikers, en met name in een wereldwijde context, tot neveneffecten die schadelijk kunnen zijn voor iedereen die online is. ‘Ze kunnen internet minder veilig maken.’
Aangezien de problemen betrekking hebben op de maatregelen die de kern vormen van het wetgevingsvoorstel van de EU, zien de wetenschappers graag dat dit voorstel wordt afgevoerd. Ze vinden het niet haalbaar of houdbaar om van particuliere bedrijven te eisen dat ze technologieën gebruiken op manieren waarvan we al weten dat ze niet veilig kunnen worden toegepast – of zelfs helemaal niet.
De timing van de open brief is cruciaal. Want op dit moment bespreekt het Europees Parlement het betreffende wetsvoorstel.