De Europese Commissie stelt een nieuwe wet voor om de samenwerking tussen gegevensbeschermingsautoriteiten (DPA's = Data Protection Authorities) te stroomlijnen. Centraal staat de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in grensoverschrijdende gevallen.
Deze wet moet meer inzicht geven in de toepassing van de AVG wanneer mensen in meerdere EU-lidstaten wonen. Doel is de samenwerking tussen de ‘privacywaakhonden’ te stroomlijnen. Nu verschilt per land de manier waarop klachten worden behandeld.
Nieuwe regels moeten burgers duidelijker maken wat er allemaal nodig is om een privacyklacht in te dienen. Ook worden ze meer in het proces betrokken. Zo krijgen ze het recht te worden gehoord als hun klacht wordt afgewezen. Voor bedrijven die te maken krijgen met een onderzoek naar een vermeend privacylek of andere overtreding van de privacyregels, komt er meer helderheid over hun procesrechten. Juridisch wordt hen meer zekerheid geboden.
Sinds de invoering van de AVG, in het Engels afgekort met GDPR, zijn al meer dan tweeduizend zaken aanhangig gemaakt. In 711 gevallen kwam het tot een definitieve uitspraak. De GDPR zelf verandert niet.