De EU-lidstaten en de Europese Commissie vinden het gerechtvaardigd dat lidstaten de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE uitsluiten van 5G-netwerken in hun land. Ze delen de bezorgdheid over de veiligheidsrisico's die deze leveranciers met zich meebrengen. Dat meldt een voortgangsrapport over de implementatie van de EU Toolbox voor cybersecurity van 5G.
Het Chinese tweetal wordt beschouwd als aanzienlijk risicovoller dan andere 5G-leveranciers, staat in het document dat donderdag verscheen. Om die reden zijn de lidstaten en de Europese Commissie van mening dat uitsluiting van de twee bedrijven in overeenstemming is met de 5G Toolbox, sinds 2020 een beleidsinstrument om de belangrijkste cybersecurityrisico’s van 5G-netwerken te verminderen. Het biedt richtlijnen en maatregelen op nationaal en Europees niveau om de beveiliging van de netwerken te waarborgen.
Wetgevende maatregelen
Het rapport meldt dat 24 lidstaten wetgevende maatregelen hebben aangenomen of voorbereiden om nationale autoriteiten de bevoegdheid te geven om leveranciers te beoordelen en beperkingen op te leggen. Tien lidstaten hebben daadwerkelijk beperkingen opgelegd en drie andere werken momenteel aan de implementatie van nationale wetgeving op dit gebied.
De uitsluiting van Chinese leveranciers uit de 5G-netwerken van EU-lidstaten heeft politieke en strategische implicaties. Het komt voort uit de groeiende bezorgdheid over mogelijke spionage en de afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven bij vitale infrastructuur. De VS moedigen Europese landen al langer aan om Huawei uit te sluiten vanwege vermeende banden met de Chinese overheid. De nieuwe voortgangsrapportage ondersteunt deze bezorgdheid en versterkt de trend van Europese landen om de Chinese bedrijven te weren. Het is een van de eerste keren dat ook ZTE met naam en toenaam wordt genoemd.
Evenwicht
De exclusie van Huawei en ZTE uit 5G-netwerken is mogelijk niet zonder gevolgen. Het kan de uitrol van 5G vertragen en de concurrentie op de markt beperken, aangezien deze bedrijven als belangrijke spelers worden beschouwd. Daarnaast zet het de handelsrelaties tussen de EU en China onder druk. Europese landen worden geconfronteerd met de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen veiligheidsbelangen, economische samenwerking en geopolitieke overwegingen bij de ontwikkeling van hun 5G-infrastructuur.
Het rapport werd donderdag gepresenteerd door de EU-lidstaten, met medewerking en steun van de Europese Commissie en ENISA, het Europees Agentschap voor Cyber Security.
Reactie Huawei
In een reactie aan Computable laat Huawei weten het niet eens te zijn met het voortgangsrapport. Het zou niet zijn gebaseerd op objectieve technische beoordeling van 5G-netwerken. ‘Beperkingen of uitsluitingen op basis van discriminerende oordelen brengen ernstige economische en sociale risico’s met zich mee’, aldus het bedrijf. Het zonder juridische grondslag uitsluiten van specifieke fabrikanten zou de vrije handel belemmeren.
Huawei heeft een cybersecuritycenter in Brussel waar onafhankelijke organisaties de producten kunnen testen en verifiëren. Overigens ontkent de fabrikant in zijn reactie nergens de invloed van de Chinese overheid op het bedrijf. In het verleden heeft het bedrijf dit wel ontkend.