Een van de grotere contracten, tot ruim 128 miljoen euro, ligt op de tafel van Atrias, het dataplatform voor de energiesector dat al jaren op apegapen ligt. Vraag is of de huidige leverancier Accenture nu ook weer het pleit zal winnen.
Begin deze maand werd nog bekend dat Atrias nog steeds voor problemen zorgt en dat de afhandeling van duizenden energiecontracten ‘ernstig gestoord is’. De ombudsman schatte zelfs dat het in Vlaanderen om honderdduizend getroffenen zou gaan. Atrias is een landelijke database waarmee stroom- en gasleveranciers gegevens kunnen uitwisselen met de netbeheerders. Op die manier zou bijvoorbeeld een verhuis gemakkelijker en goedkoper worden afgehandeld. Het systeem is echter ook de basis voor toepassingen die aan de nieuwe ‘slimme’ energiemeters gekoppeld worden.
Atrias werd in november 2021 in dienst genomen maar ook toen waarschuwde Accenture dat er nog kinderziektes zouden voorkomen. De specificaties van het dataplatform dateren van 2012. Het contract werd twee jaar later toegewezen en zou al in 2018 opgeleverd moeten worden. Het liep al meteen vertraging op omdat de Canadese concurrerende integrator CGI bij de Raad van State aanklopte omdat het contract op maat van Accenture was geschreven. Het kreeg gelijk én een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro.
Bodemloze put
Atrias liep zoveel vertraging én de kosten liepen zo op dat Vlaams minister van energie Bart Tommelein dreigde het hele project af te voeren. Het leek inderdaad om een bodemloze put. Hoeveel Vlaanderen, wij dus, al betaalden voor Atrias is niet helemaal duidelijk. Volgens Vlaams parlementslid Rob Boenders (SP.A) gaat het om 200 tot 250 miljoen euro. Een bom geld voor een dataplatform dat nog steeds niet naar behoren werkt.
De federale overheid heeft geen sterk rapport als het om grote it-projecten gaat, maar de Vlaamse overheid (wat we zelf doen, doen we beter) boert met Atrias al niet veel beter. Benieuwd of het datanutsbedrijf (Athumi) het veel beter zal doen. Ook dat heeft veel uitstel opgelopen. En hier gaat het om vertrouwen in de overheid. Als we het verhaal van Atrias volgen, dan staat dat vertrouwen alvast op een laag pitje.