Data-opslagleverancier NetApp gaat klanten een gegarandeerd herstel bij ransomware-aanvallen aanbieden. Deze waarborg geldt zowel voor de snapshots bij opslag in flash-geheugens als voor de snapshots bij hybride opslag. Bij deze laatste oplossingen worden solid-state drives gecombineerd met harddiskdrives.
NetApp heeft dit vanmiddag bekendgemaakt. Met de Ontap-software bouwt de fabrikant steeds meer geavanceerde beveiligingsfuncties in. Zo kan Ontap volgens NetApp onvervalsbare snapshots maken, ‘opnames’ van data-volumes waarmee niet valt te knoeien. De eerste snapshot is een exacte kopie hiervan. Daarna legt de software de veranderingen of toevoegingen vast. Zo zijn meerdere versies vast te leggen zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt.
De herstelgarantie gaat gepaard met een nieuwe versie van de Ontap-software die volgens NetApp beter beschermt tegen ransomware en het beheer van geconsolideerde workloads makkelijker maakt. Ontap kan ook automatisch bekende schadelijke bestandstypen blokkeren, malafide beheerders en kwaadwillende gebruikers afstoppen met verificatie door meerdere beheerders.
Volgens de leverancier spoort de software snel aanvallen op, maakt onmiddellijk extra snapshots en zorgt binnen enkele minuten voor herstel. Als data-kopieën niet zijn te herstellen met hulp van NetApp of partners, biedt de leverancier compensatie.
NetApp verwacht dat de belangstelling voor dit soort oplossingen snel toeneemt, nu ransomware een groeiend probleem is. Volgens de leverancier stijgen de kosten van ransomware wereldwijd van twintig miljard dollar in 2021 tot 265 miljard in 2031. Het bedrijf ondersteunt klanten bij data-opslag ’on-premise’ of ‘cloud-native’. NetApp is volgens Gartner samen met Pure Storage leidend bij primaire opslagsystemen.