Ict-dienstverlener Cegeka stoomt verder op in Europa. Het bedrijf met hoofdkantoor in Hasselt, actief als integrator en operator en een belangrijke speler in het saas-speelveld, sluit het boekjaar 2022 af met een geconsolideerde omzet van 871 miljoen euro. Dat is een stijging van 17 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.
De operationele winst steeg met 10 procent tot 73 miljoen euro. De recurrente winst voor belastingen, rente, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) steeg naar 95 miljoen euro. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met 2021.
André Knaepen, oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van Cegeka, is tevreden. Want 2022 was geen eenvoudig jaar, benadrukt hij, gelet op de geopolitieke instabiliteit en inflatie. ‘We zijn er opnieuw in geslaagd om de financiële positie van de Cegeka Groep te versterken. Gelijktijdig hebben we fors geïnvesteerd in onze internationale expansie. Dat hebben we onder meer gedaan in Scandinavië met de uitbouw van Cegeka Zweden dankzij de meerderheidsparticipatie in Solver Sweden,’ stelt Stephan Daems, cfo van Cegeka.
Volgens Stijn Bijnens, ceo van Cegeka, wordt 2023 het jaar van ai en ‘observability’. ‘Op vlak van ai hebben we een internationaal team van meer dan driehonderd data- en ai-experts met kennis en knowhow gaande van bi tot machine learning. Ai is here to stay: in 2023 wordt het de niet te missen copiloot in ons leven,’ aldus Bijnens.
Daarnaast wordt ‘observability’ alsmaar belangrijker voor bedrijven in het snel veranderende digitale landschap van vandaag. Daarom stelt Cegeka dit centraal in het digitaal customer engagement platform Horizon. Dit platform biedt een ‘single pane of glass’ met een granulair inzicht in individuele diensten. Klanten kunnen hiermee hun digitale omgeving onder controle houden.
Smartschool
Cegeka investeerde vorig jaar fors in hybride cloudcapaciteiten. Met de overname van DexMach werd het Azure Center of Excellence uitgebouwd. De mogelijkheden die hyperscalers als Microsoft Azure bieden, worden gecombineerd met de eigen soevereine Cegeka datacenters. ‘In datzelfde investeringsrijtje past ons geloof in digitale platformen als nexuzhealth voor de gezondheidszorg en Smartschool voor het onderwijs,’ zegt Bijnens.
Met alle data die beschikbaar zijn op hun platform, wil Smartschool een signaalfunctie ontwikkelen die kan waarschuwen voor mogelijke leer- en leefproblemen bij leerlingen op basis van ai. Cegeka draagt aan dit project bij met expertise op vlak van ai.
Verder werd deze week bekend dat de combinatie Twintag-Verhaert-Cegeka behoort tot de drie bedrijven die in Vlaanderen mogen proefdraaien met een digitaal inzamelsysteem voor statiegeld. Terwijl elders in Europa lege plastic flessen en blikjes naar de winkel terug moeten, kiest Vlaanderen voor een digitaal systeem dat zich echter nog in de praktijk moet bewijzen. DDRS Alliance en Unbox zijn de andere kandidaten.
Nederland
Het aandeel van de Nederlandse bedrijven in de groepsomzet bedroeg 28 procent, overeenkomend met 244 miljoen euro omzet. Annelore Buijs, de nieuwe managing director van Cegeka Nederland, is blij met dat resultaat. ‘Ik kan voortbouwen op een solide basis’, legt ze uit. Buijs benadrukt dat it een mensenzaak is. Het bouwen van lange termijn relaties op basis van wederzijds vertrouwen is het belangrijkste, voegt ze toe.
In 2020 nam Cegeka KPN ICT Consulting over, het voormalige Getronics Nederland. Ook versterkten de Belgen zich met Call2 en Finavista waardoor het Nederlandse smaldeel snel groeide.