In de top tien geavanceerdste it-organisaties in België positioneert nutsbedrijf Sibelga zich met de implementatie van hun software defined datacenter. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.
Sibelga is de netbeheerder voor de distributie van aardgas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is een intercommunale die actief is in de negentien Brusselse gemeenten en ruim duizend medewerkers telt. Qua it steekt Sibelga een tandje bij. In hun software defined datacenter worden alle servers, opslagtoestellen en netwerkcomponenten – meer dan achthonderd bij Sibelga – gevirtualiseerd binnen een private cloud, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om de systemen te consolideren. Hierdoor verdwijnen naar eigen zeggen de beperkingen van een klassiek datacenter: opschalen wordt eenvoudiger en de it kan door de automatisering snel, efficiënt en flexibel diensten uitrollen.
De technologische voordelen gaan gepaard met verhoogde maatregelen op cybersecurity vlak. Door middel van microsegmentatie kunnen alle gevirtualiseerde en eventueel ook fysieke machines worden beschermd tegen bepaalde aanvallen. En er is de cloud-aanpak. ‘Als een applicatie of een specifieke workload vandaag binnen een private cloud draait, is het mogelijk om deze morgen te verplaatsen naar een publieke cloud zonder enige onderbreking, aldus Sibelga.
Verschillende clouds
Ook voor de externe klanten zal de informatieverstrekking vlotter verlopen. Denk aan de gegevens van slimme meters in Brussel, waarbij elk kwartier een vijftiental gegevens gelezen worden. Deze worden verwerkt en ter beschikking gesteld van de betreffende Brusselaars, zodat deze beter hun energie moeten kunnen beheren. ‘Hiervoor zijn er interacties tussen verschillende clouds, waaronder Azure, Amazone en private cloud on premise.’
De nieuwe technologie maakt dat er minder hardware nodig is, waardoor het accent kan verschuiven naar de software en het efficiënter maken van het onderliggende systeem. Dit moet de complexiteit van de it-structuur verminderen en de kosten verlagen. ‘De recente energiecrisis heeft aangetoond dat er in tijden van hoge druk op it-gebied snel geschakeld moet kunnen worden. Dit platform laat toe om snel en efficiënt uit te breiden of te optimaliseren.’
Het project is er sowieso een op lange termijn. ‘We zijn vandaag in het stadium dat al meer dan 750 machines gevirtualiseerd zijn. Sibelga wil tegen 2025 volledig gemigreerd zijn naar de vooropgezette it-infrastructuur’, klinkt het bij Sibelga, de hoofdrolspeler is in dit verhaal, samen met hardwareleverancier Dell Technologies en softwareleverancier VMware.
Waarom de nominatie?
Sibelga evolueert, in tegenstelling tot veel andere organisaties, naar een complete hyperconvergentie van haar infrastructuur. Niet alleen virtuele servers dus, maar ook virtuele opslag en een virtueel netwerk. De it-organisatie evolueert met andere woorden van it-infrastructuur naar it-as-a-service.
Hierdoor kan Sibelga gebruikers van overal toegang tot hun applicaties bieden, terwijl het ook een end-to-end-beveiliging biedt, een vereiste voor een netwerkbeheerder voor elektriciteits- en gasdistributie. Door softwaregedefinieerde opslag-, netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit te integreren, geeft Sibelga de mogelijkheid om gebruik te maken van infrastructuur van derden (hybride cloud) met de vereiste flexibiliteit en beveiliging.
Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.