In de gezondheidszorg van de toekomst staan twee zaken centraal: digitalisering en de patiënt. Het gecentraliseerd elektronisch patiëntendossier van Nexuzhealth is één centraal digitaal gezondheidsdossier dat de patiënt volgt. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.
Het gecentraliseerd elektronisch patiëntendossier van Nexuzhealth is een centraal digitaal gezondheidsdossier dat de patiënt volgt. Dit moet samenwerking binnen het gezondheidsecosysteem mogelijk maken. ‘Via één platform willen we bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van de zorg’, klinkt het bij de initiatiefnemers. Het voordeel is volgens hen dat alle gegevens over de patiënt samen worden geregistreerd en weergegeven. ‘Zo heeft elke zorgverlener binnen het Nexuzhealth-ecosysteem steeds een zo volledig mogelijk zicht op de gezondheidstoestand van de patiënt. Vandaag werken zowel ziekenhuizen als huisartsen, en binnenkort ook thuisverpleegkundigen op het platform.’
Ook kunnen zorgverleners die niet met Nexuzhealth-software werken inzicht krijgen in de patiëntendossiers. Het elektronisch patiëntendossier connecteert voorts met e-health-toepassingen zoals MyCareNet en Vitalink, maar ook met allerhande toestellen en labo-software. De filosofie is ook dat de patiënt maximaal toegang moet hebben tot zijn of haar medisch dossier. Die kan verslagen, afspraken, facturen, beeldmateriaal en persoonlijke gegevens uit het medische dossier online raadplegen via het webportaal of app. Vandaag zijn er meer dan een miljoen patiënten actief op het platform.
Waarom de nominatie?
Enerzijds om de complexiteit en de grote verscheidenheid van de gebruikers het platform. Het gaat niet enkel om data te delen tussen de ziekenhuizen maar data te delen tussen: ziekenhuizen, huisartsen, thuisverpleegkundigen, patiënten en een zicht te geven op de data voor alle andere zorgverleners betrokken in het zorgpad van de patiënt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cloudtechnologie van Google.
Het platform en dus het epd wordt opgezet in een (open) samenwerking met klanten, dus meer dan 35 zorginstellingen om zo te komen tot een gezamenlijke roadmap. Het platform en de software is vanuit de basis community driven.