Ordina, een van de weinig Nederlandse beursgenoteerde it-dienstverleners, lijkt zichzelf in de etalage te hebben gezet. Aan de deur van het vijftig jaar oude bedrijf rammelen tal van partijen. Als die belangstelling zowel van sectorgenoten als van private-equitypartijen komt, kan dat de prijs aardig opdrijven. Ook de directie onder leiding van de Belg Jo Maes komt er dan goed uit.
Ordina was al langere tijd een gedoodverfde overnamekandidaat maar nooit kwamen concrete biedingen naar buiten. Nu lijkt het wel menens. Teslin, een van de grotere aandeelhouders, verschilt met het bestuur van Ordina van mening over het te voeren beleid. Deze investeerder in middelgrote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven (en eigendom van de familie Van Beuningen) verklaart al langer met Ordina een discussie te voeren over de investeringsplannen van de it-dienstverlener.
Fondsmanager Jan-Jaap Bongers stelde op de site van Teslin: ‘Aan vraag naar de diensten van Ordina is geen gebrek. Aan genoeg personeel wel. Het doorberekenen van de looninflatie naar klanten is ook een uitdaging. Het management heeft als reactie hierop aangegeven te streven naar een acquisitie buiten de Benelux, omdat daar makkelijker personeel aan te trekken is en ook nog eens tegen een lager loon; in vaktermen ‘nearshoring’. Het klinkt misschien logisch, maar gaat gepaard met significante risico’s. En het bestuur van Ordina heeft geen ervaring in het overnemen en integreren van een internationaal bedrijf van enige omvang. Wij zien betere alternatieven, zoals het aansluiten bij een sterke partner. Wij blijven het bestuur daar nadrukkelijk op wijzen.’
Hoog risico
Henk Veenman, analist van zakenbank Kempen, is het daarmee eens. ‘De acquisitie die het bedrijf in Portugal wil doen, brengt een hoog risico met zich mee.’ Veenman zegt Ordina altijd al als een overnamekandidaat gelet op de relatief goedkope waardering tegenover sectorgenoten, en de specialisatie die ze hebben uitgebouwd in sleutelsectoren binnen de Benelux. De analist denkt dat Ordina interessant kan zijn voor een private-equitypartij. De it-dienstverlener zit vol cash. Met een grote investeerder achter zich die de it-markt in binnen- en buitenland goed kent, zou Ordina meer schuld kunnen aangaan en de vleugels kunnen uitslaan. Maar ook voor it-dienstverleners van omvang kan Ordina appetijtelijk zijn, denkt Veenman. In dit verband is een naam als Cegeka denkbaar.
Ordina is financieel gezond en heeft een behoorlijke marktpositie. Het bedrijf richt zich op de rijksoverheid, nutsbedrijven, banken en verzekeraars, logistiek, farma en andere industrie. Jo Maes kondigde vorig jaar aan meer business-oplossingen in een aantal zorgvuldig gekozen nichemarkten te willen gaan bieden. Maar voor deze strategie moet Ordina nieuwe talenten binnenhalen die in de huidige arbeidsmarkt moeilijk zijn te werven. Uit de resultaten over het vierde kwartaal van 2022 bleek bovendien dat Ordina kampt met een dalende productiviteit van zijn mensen.