De snelheid waarmee TikTok geblokkeerd wordt op smartphones van politici en medewerkers is ongezien. Sinds gisteren is het ook geweerd bij de werknemers van de Europese Commissie. Op 9 maart gebeurde dat voor de politici van de Vlaamse regering, de federale regering volgde een dag later. De Brusselse regering gooide TikTok deze week van elk toestel. En quid Lenovo?
Het was de behoorlijk wereldvreemde Amerikaanse president Donald Trump die in 2020 al TikTok in de ban wou doen wegens een bedreiging voor de nationale veiligheid. Zijn opvolger, Joe Biden, zorgde er eind vorig jaar voor dat de social mediatoepassing van alle overheidstoestellen geband werd. Kort voordien werd uitgebracht dat TikTok-medewerkers al maanden bij journalisten van het toonaangevende magazine Forbes heel wat data hadden verworven. Biden dreigt er nu mee om TikTok in heel de verenigde Staten te bannen indien de eigenaars van moederbedrijf ByteDance niet desinvesteren. De video-app wordt gewaardeerd op liefst 250 miljard euro.
Zit Washington verveeld met het feit dat TikTok de enige social media-app is die niet in Amerikaanse handen is? In de zomer van 2020 had Microsoft immers al aangegeven dat het TikTok wilde kopen. De applicatie haalt net zoals alle andere gelijkaardige toepassingen persoonlijke gegevens, gps-tracking en betaalgegevens uit je smartphone.
Technologiepioniers
Dat de Amerikaanse overheid steigert over TikTok doet me ook denken aan de overname van het Amerikaanse Dictaphone door Lernout & Hauspie in het jaar 2000. De twee technologiepioniers uit Ieper sloegen de waarschuwingen in de wind dat ze Dictaphone beter niet zouden kopen en legden negenhonderd miljoen dollar op tafel (waarvan vijfhonderd miljoen overname van de toenmalige schulden bij Dictaphone en de rest in L&H-aandelen). Daarmee zaten ze in het hart van de Amerikaanse economie want de servers van Dictaphone stonden immers in het Pentagon. Wat later begon de Amerikaanse hetze tegen L&H en ging het bedrijf dat gespecialiseerd was in spraaktechnologie overkop. Nuance kocht de technologie van het failliete Lernout en Hauspie voor een prikje. Twee jaar geleden nam Microsoft Nuance over voor net geen 20 miljard euro…
Welwillend
Europa is wel erg welwillend voor de Verenigde Staten en beschouwt Peking als de baarlijke duivel. Maar wat moeten we dan denken van de Chinese onderneming Lenovo die in 2005 de pc-business met de legendarische ThinkPad laptops overnam van IBM? Lenovo wordt gehanteerd door alle medewerkers van de Europese Commissie. Ook de Vlaamse ambtenaren werken op Lenovo en Signpost, dé leverancier van de Vlaamse scholen, is een van de grootste verdelers van Lenovo. Moeten deze toestellen dan ook niet geband worden?
Hoe ver kan of moet je gaan in het weren van Chinese toestellen? Mogelijk is TikTok slechts de voorbode van een hevige handelsoorlog tussen China en het Westerse blok van de Verenigde Staten en Europa.
Interessant artikel van uw hand, Luc. Een kleine correctie : u schreef : ‘en legden 500 miljoen euro op tafel.’ Dit was eigenlijk 900 miljoen US$, waarvan 500 miljoen overname van de toenmalige schulden bij Dictaphone en de rest in L & H aandelen. De rest van uw opmerkingen daarover zijn juist. MVG, Jo
@Jo Lernaut Aangepast