Acronis heeft in het kader van het initiatief #CyberWomen een mentorprogramma opgetuigd met als doel meer vrouwelijke topmanagers aan te stellen. Inmiddels hebben bij het it-beveiligingsbedrijf zo'n vijftig vrouwen met hoog potentieel een mentor toegewezen gekregen.
Een divers en inclusief personeelsbestand leidt tot betere resultaten voor werknemers en klanten, is de overtuiging van Acronis. Maar, constateert de cyberbeveiliger in zijn recent gepubliceerde ‘Environmental, Social and Governance report 2022‘: ‘In onze sector staan we nog steeds voor de uitdaging om de genderdiversiteit te verbeteren, met nu nog een bovengemiddeld aantal mannen in managementfuncties of hoger. Om dit aan te pakken hebben we het #CyberWomen-initiatief opgezet als onderdeel van ons bredere #CyberDiversity-programma.’
Een van de onderdelen van het #CyberWomen-initiatief is het in 2022 gestarte ‘Women in Tech-mentorprogramma’. Volgens Aliona Geckler, personeelschef en manager van de tak Business Operations bij Acronis, is dit de sleutel om vrouwen te identificeren en te ontwikkelen voor leidinggevende posities, en hun aantal in een historisch door mannen gedomineerde industrie te vergroten.
Inmiddels neemt een vijftigtal vrouwen met leidinggevende potentie en geselecteerd middels een intern prestatiebeoordelingsproces, deel aan het mentorprogramma. Zij worden begeleid door veertig senior leiders, leidinggevenden, bestuursleden en adviseurs, waaronder Paul Maritz (Acronis-voorzitter en ex-topman VMware), René Bonvanie (bestuurslid Acronis en voormalig marketingdirecteur Palo Alto Networks) en Philipp Rösler, oud-vice-kanselier van Duitsland en tevens adviseur van het beveiligingsbedrijf uit het Zwitserse Schaffhausen.
Obstakels wegnemen
Bij Acronis vinden mentorbijeenkomsten maandelijks plaats. Ook is er een interne opleiding over wat mentoring inhoudt en wat de rollen van mentor en pupil zijn. Geckler: ‘Het is essentieel om het doel van mentoring voor elke mentee af te spreken en we richten ons vooral op het ontwikkelen van zachte vaardigheden en ondersteuning bij loopbaanontwikkeling. Een mentor is iemand die meestal een vergelijkbaar beroep of achtergrond heeft en die zijn wijsheid en ervaring kan delen om de leerling te helpen obstakels te overwinnen en belangrijke loopbaankeuzes te maken.’
Zij begeleidt zelf twee collega’s bij Acronis. ‘Mijn ondersteuning kan gaan over beter inzicht krijgen in het eigen functioneren, het navigeren door moeilijke situaties, beter leren netwerken intern en extern, het plannen van volgende carrièrestappen of het in balans brengen van professionele doelen en persoonlijke plannen zoals huwelijk en kinderen.’ Geckler verwijst naar een onderzoek van it-consultancybedrijf New View Strategies. Daaruit komt naar voren dat veertig procent van de vrouwen het gebrek aan mentorschap een van de grootste drempels in de technologiesector vindt, naast een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en doorgroeimogelijkheden.
Naast het mentorschapprogramma organiseerde Acronis vorig jaar onder de vlag van het #CyberWomen-initiatief zogeheten regionale #CyberWomen-chapters in tien landen. Daarmee bereikte het ruim 450 deelnemers met lokale bijeenkomsten en webinars over networking en loopbaanontwikkeling. Ook besteedt het tijdens zijn klanten- en partnerevenementen aandacht aan het thema ‘vrouwen en ict’ middels ‘Women in Tech’-discussiepanels.
Cijfers
Bij Acronis werken wereldwijd ruim tweeduizend mensen in 45 locaties. Uit het ‘Acronis Environmental, Social and Governance report 2022’ blijkt dat daarvan 28 procent vrouw is. Van de managementposten wordt 24 procent door vrouwen bekleed.
Van de sollicitanten bij Acronis was vorig jaar 27 procent vrouw en de it-beveiliger noteerde een even groot percentage voor het aandeel nieuwe vrouwelijke werknemers. Het bedrijf benadrukt dat het naar volledige loongelijkheid streeft. Dit doel is voor 98 procent bereikt, claimt Acronis.