Thuiswerken en het nieuwe hybride-model, waarbij medewerkers hun tijd verdelen tussen thuis en kantoor, zijn trends die bedrijven niet kunnen negeren. Na de coronapandemie zien we dat als medewerkers in staat worden gesteld om overal in te loggen, ze flexibeler kunnen werken. Er is veel anekdotisch bewijs dat suggereert dat velen daardoor gelukkiger en efficiënter worden.
Hoewel de voordelen voor het individu duidelijk zijn, profiteren bedrijven ook van gemotiveerde en flexibele medewerkers. Innovatieve bedrijven hebben ook al ingezien dat ze nog een stap verder kunnen gaan voor de tevredenheid van hun werknemers. Deze bedrijven geven ruimte aan de ‘workation’, een samentrekking van werk (work) en vakantie (vacation). Tijdens een workation kan een werknemer voor langere tijd op zijn vakantiebestemming verblijven, misschien niet voor één of twee weken, maar voor een hele maand. De voordelen van het ‘overal werken’-model zijn legio: met een goed uitzicht en een verandering van omgeving stimuleert de workation creatief denken en biedt ruimte voor reflectie, mits er goede connectiviteit en steun vanuit het bedrijf worden geboden.
Wil dit concept slagen, dan moet het de steun hebben van verschillende bedrijfsonderdelen, zoals de hr-afdeling en het it-team. Men moet het erover eens zijn dat de effectiviteit van het personeel niet langer wordt afgemeten aan de tijd die elke medewerker op kantoor doorbrengt. Veel bedrijven hebben daar de afgelopen twee jaar al ervaring mee opgedaan. In het nieuwe tijdperk van hybride werken is het belangrijk meetbare resultaten te definiëren, ongeacht waar het werk wordt gedaan. Dat vereist de steun van de IT-afdeling. Werken vanaf elke plek moet veilig zijn en een goede performance bieden. De gebruikerservaring (die afhangt van de kwaliteit van de verbinding) moet daarom worden bewaakt. Ook de volledige bescherming van het gegevensverkeer van de hele organisatie om cyberdreigingen te beperken, mag niet worden vergeten.
Droom
Veel beroepen waarvoor geen persoonlijke interactie op dezelfde plaats nodig is, kunnen overal ter wereld worden uitgeoefend. In principe zijn er maar twee ingrediënten nodig om de droom van een werkvakantie werkelijkheid te maken: een internetverbinding en een apparaat met internetverbinding. Daarnaast moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat werkvakanties technisch gezien gemakkelijk uit te voeren zijn. De verandering van werklocatie moet zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat ‘werken vanaf elke plek’ voor de medewerker mogelijk is zonder obstakels voor wie dan ook. Het concept staat of valt daarom met een goede internetdekking, naadloze toegang tot de vereiste applicaties en diensten en snelle gegevensoverdracht om moderne samenwerkingstools te kunnen gebruiken.
De technologische voorwaarden hiervoor zijn aanwezig of worden in heel Europa snel uitgebreid door de opwaardering van draadloze 5G-netwerken. Deze snelle standaard maakt het mogelijk om via smartphones overal een hotspot op te zetten en een stabiele en krachtige verbinding met de digitale werkplek tot stand te brengen. De bescherming van het bedrijfsnetwerk en de bedrijfsgegevens mag echter niet worden verwaarloosd. Daarom moet de organisatie ervoor zorgen dat alle datastromen, inclusief mobiele verbindingen, worden geregistreerd door het bestaande security-model. Ook moeten ze worden gecontroleerd op indringers en kwaadaardige code. Om de vereiste flexibiliteit mogelijk te maken met daarbij maximale bescherming, is het zero-trust-concept ideaal om de beveiliging te waarborgen. Zero-trust gaat ervan uit dat gebruikers en toepassingen niet in de eerste plaats worden vertrouwd voor toegang, maar dat alleen toegestane en voortdurend geverifieerde verbindingen tot stand worden gebracht op basis van specifiek beleid.
Beveiligingsmechanisme
Zero-trust biedt it-managers dus de mogelijkheid om niet alleen de datastromen van de medewerkers op kantoor te beveiligen. Hetzelfde beveiligingsmechanisme is ook in te zetten voor medewerkers die hun werk overal vandaan willen uitvoeren zonder extra inspanningen. Het principe van least priviledged access biedt dus een proces dat kan leiden tot een veilig en stabiel concept van it-beveiliging en connectiviteit op lange termijn. De bijbehorende optimalisatie maakt eenvoudig en veilig werken mogelijk. In plaats van zich alleen te richten op het bereiken van een werkprivébalans, is er nu de mogelijkheid om werk dagelijks of zelfs tijdens lange vakanties in het leven te integreren.