Onder meer door de late toekenning van het 5G-spectrum in ons land loopt de 5G-uitrol achter op die in de meeste buurlanden. Vooral in Wallonië is de achterstand inzake 5G opmerkelijk.
‘Heel Gallië was bezet. Heel Gallië? Nee. Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden.’ Zo luidt het overbekende begin van elk stripalbum van Asterix. Ook in 5G houdt één dorp moedig stand, in dit geval tegen de uitrol van 5G. Het spreekwoordelijke dorp is Wallonië en valt op de Europese 5G-kaart meteen op
Van alle 27 EU-landen in het Desi-onderzoek van de EU staat België inzake 5G-uitrol op plaats 25, dus op twee na laatste. Maar dat onderzoek bevat cijfers van ruim een jaar geleden. Accurater is deze zogenaamde NPerf-kaart. Daarvan worden de data verzameld uit tests die zijn uitgevoerd door gebruikers met een NPerf-app op hun smartphone. Hun netwerkdekkingskaarten worden minsten elk uur automatisch bijgewerkt.
Optimistischer
Op het eerste zicht is de kaart inzake 5G-implementatie optimistischer dan de individuele kaarten van Proximus, Orange en Telenet/Base, de drie operatoren in ons land. ‘Maar dat heeft er vooral mee te maken dat de NPerf-kaart de coverage van alle operatoren samen weergeeft’, stelt Fabrice Gansbeke, perswoordvoerder bij Proximus. Want als je de gegevens van de operatoren samenlegt, komt dat vrij goed overeen met de dekkingskaart van NPerf. Bovendien leggen operatoren vaak andere accenten. Van Telenet wordt bijvoorbeeld gezegd dat het zich inzake 5G (aanvankelijk) vooral concentreert op de snelwegen. De Mechelse operator begon in ons land met 5G in de regio’s rond Leuven, Antwerpen en de kust.
Wat dus opvalt, is dat Wallonië een blinde vlek is in 5G op de kaart van West-Europa. In onze buurlanden lijkt 5G al meer uitgerold, ook in Italië is dat het geval. Je moet al naar Spanje kijken, het noordelijk deel van het Verenigd Koninkrijk of meer naar Oost-Europa om nog zulke ‘5G-loze’ vlekken terug te vinden.
In Wallonië en Brussel lag de uitrol van 5G tot voor kort grotendeels stil door de strengere stralingsnormen ten opzichte van Vlaanderen. Wat ook speelde, was het lokaal verzet uit schrik dat de technologie schadelijk zou zijn. Maar intussen gaat ook Wallonië voor 5G. De Waalse regering en de mobiele operatoren maakten namelijk eind vorig jaar afspraken over de uitrol van 5G, rekeninghoudend met de klimaat- en milieudoelstellingen van het gewest.
Dit moet de volledige uitrol van 5G in ons land mogelijk maken. Bij Proximus klinkt de ambitie om tegen 2025 toch honderd procent van België met 5G te dekken. Dat gaaf Guillaume Boutin, ceo van Proximus, mee naar aanleiding van hun recente jaarresultaten.
Bedrijfswereld
Is dit alles wat betreft snelle mobiele communicatie? Niet helemaal, want naast de publieke 5G-netwerken zijn, met name voor de bedrijfswereld de private 5G-netwerken van tel. Zo besteedde bij de Belgische 5G-spectrumveiling vorige zomer Citymesh Mobile 30,9 miljoen euro om 50-MHz-5G-spectrum te kopen en Network Research Belgium (NRB) kocht 20 MHz voor 10,9 miljoen euro. Beide bedrijven richten zich op het leveren van private 5G-netwerken aan ondernemingen.
‘De bereidheid van deze bedrijven om te investeren in hun eigen 5G-spectrum toont aan dat zij vertrouwen hebben in de levensvatbaarheid en winstgevendheid van het aanbieden van particuliere netwerken’, aldus Laurens Dauwe van Osborne Clark, die ook wijst op het opkomende belang van mobiele communicatie via satelliet. Of hoe snelle en betrouwbare mobiele communicatie veel verder gaat dan enkel 5G.