‘Schitterend nieuws.' Zo klonk het bij Digitaal Vlaanderen deze week. ‘Voor het eerst zit Vlaanderen in de Europese top tien voor e-government.’ Al zou ik het juichen wat milderen. Want over dat Vlaamse Desi 2022-onderzoek valt wel wat te zeggen.
Dit jaar stijgt Vlaanderen met drie plaatsen naar de tiende stek in de digitale index. De kloof met de toplanden Estland, Finland, Nederland, Malta en Spanje krimpt. De afstand tegenover de Europese nummer vijf, Spanje, bedraagt slechts twee procentpunten. De top vijf is in zicht. Dat staat allemaal in het onderzoek aan de hand van de Digital Economy and Society Index (Desi) op de site van Digitaal Vlaanderen.
Twee zaken vallen mij op bij dat onderzoek. In het persbericht heeft Digitaal Vlaanderen het om te beginnen over het ‘vergelijkende e-governmentonderzoek Desi 2022’. Dat is toch wat misleidend.
Desi, dat is de Digital Economy and Society Index, het instrument van de Europese Commissie om de voortgang van de digitale economie en samenleving te meten. Dat is de index waar ons land vorige zomer een eerder teleurstellend resultaat liet optekenen en in de lijst zakt. Het rapport waar Vlaanderen nu de top tien haalt komt dus niet van de Europese Commissie, maar van consultant CapGemini. En heeft een specifieke focus: digitale publieke diensten.
Dat ze bij Vlaanderen een instrument willen om hun eigen prestaties in kaart te brengen, daar kan ik nog inkomen. Maar dat als ‘vergelijkend e-governmentonderzoek DESI 2022’ omschrijven, lijkt me verwarrend. Zeker omdat de methodologie onvoldoende wordt toegelicht, en er bijvoorbeeld in het persbericht van CapGemini geen sprake is. Al is er wel een link naar het rapport.
Achterstand
Ten tweede zou ik nu ook niet spreken van ‘schitterend nieuws’. Ik geloof best dat Vlaanderen stappen vooruit zet op digitaal vlak. Meer dan acht op de tien overheidsdiensten zijn intussen online beschikbaar, en dat is al best mooi. En zo won Mijn Burgerprofiel vorig jaar nog de Computable België Award voor IT Project in de publieke sector.
Maar we zijn er nog lang niet. Het resultaat, en dus die tiende plaats, geeft aan dat Vlaanderen (als welvarende regio) bezig is om zijn digitale achterstand in te halen. En geef toe, op de Olympische Spelen zouden we ook niet tevreden zijn met de tiende plaats.