We leven in onzekere tijden. Supply chains lijden onder inflatie en personeelstekorten, consumenten vrezen de stijgende kosten voor levensonderhoud, klimaatverandering is dagelijkse realiteit en markten worden dagelijks beïnvloed door de geopolitieke ontwikkelingen. Bedrijven schieten hierdoor al snel in de overlevingsmodus qua technologie-investeringen. Maar er is een middenweg: meer doen met wat je al hebt.
De huidige marktsituatie brengt organisaties in de verleiding om de luiken dicht te slaan en de storm te trotseren. Ze zetten al hun groeiambities in de ijskast om te beschermen wat ze hebben, totdat betere tijden aanbreken. Natuurlijk is het begrijpelijk om grote investeringen op dit moment als riskanter te beschouwen. Toch draait alles bij zakendoen om constante vooruitgang ten opzichte van de concurrentie. Stilstand is achteruitgang, en daar zal je misschien nooit meer van herstellen. Gelukkig is er een alternatief dat niet bestaat uit geld uitgeven of ermee stoppen. Door kritisch te kijken naar de it-middelen die je al hebt, vind je misschien alsnog wat je nodig hebt om stappen voorwaarts te zetten.
Begin met wat je bezit
Om maximale waarde te halen uit je beschikbare it-middelen begin je met een audit van je technologie en software. In goede tijden halen we niet altijd het maximale uit onze technologie. We kopen het en gebruiken het om een specifieke klus te klaren, terwijl andere mogelijkheden onbenut blijven. Dit is hét moment om die overcapaciteit te benutten.
Wanneer je it als abonnement afneemt, bijvoorbeeld een cloudservice, weet je dan welke extra mogelijkheden je erbij krijgt? Denk aan technische ondersteuning, beveiligingsupdates, zakelijk advies, opleidingen en training, netwerken, analyse en input voor de productroutekaart van een leverancier. Deze worden vaak gezien als decoratieve add-ons en ze worden daardoor genegeerd. Toch kunnen deze producen en diensten je helpen je technologiestack te optimaliseren en je it kostenefficiënter te laten werken.
Maak gebruik van relaties
Dan is er nog je ecosysteem. Misschien realiseer je je niet eens dat je er deel van uitmaakt. Maar sta eens stil bij alle bedrijven waarmee je in aanraking komt: klanten, leveranciers, agentschappen en technologiepartners. De kans is groot dat ze allemaal dezelfde druk voelen als jij. Maak gebruik van deze relaties. Door contact met ze op te nemen en te vragen hoe je kunt helpen, kan je ook hulp terugvragen. Denk aan gunstigere contractvoorwaarden, inspraak bij de productontwikkeling of gewoon een frisse blik op je actuele uitdagingen. Samenwerking kan tot geweldige dingen leiden.
Dit alles wordt gemakkelijker als je open source-technologie gebruikt en je organisatie een open cultuur heeft. Een open source-stack is kneedbaar en biedt de mogelijkheid om snel te schakelen tussen verschillende infrastructuuromgevingen en nieuwe integraties tussen softwareoplossingen te verkennen. In een open cultuur zijn verandering en samenwerking ‘business-as-usual’-waarden. Community’s zijn ook geen zweverig concept, maar sterk georganiseerde ecosystemen met duidelijke processen voor samenwerking.
Vergelijk dit met een bedrijf dat is gebouwd met rigide propriëtaire technologie. In zo’n organisatie overheerst een sfeer van geheimhouding en is verandering afhankelijk van beslissingen van de top. In dit model lijkt verandering op het keren van een olietanker in een storm, terwijl dit bij een open cultuur is als een zwemmer die van richting verandert in een kalme zee.
Investeer en bereid je voor
Bedrijven die de afgelopen jaren in open source-technologie investeerden en de cultuur die daarbij hoort, waren daarna beter voorbereid op de moeilijke tijden waar we nu nog steeds de effecten van zien. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de it-leiders vindt dat open source-oplossingen voor bedrijven belangrijk waren om hun Covid-gerelateerde uitdagingen aan te pakken.
De uitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, zijn talrijk en complex. Nog niet zo lang geleden werden ze geconfronteerd met de grootste wereldwijde financiële crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. En recenter kwam Covid-19 uit het niets om het leven zoals wij dat kennen volledig op zijn kop te zetten. Doe daar nog wat lokale problematiek, vallende regeringen, crashende valuta’s, overstromingen en bosbranden bij, en het is helder dat je altijd het onverwachte moet verwachten. Bereid je dus voor en bouw nu aan de flexibiliteit die je onvermijdelijk nodig zult hebben.
(Auteur Hans Roth is svp en general manager EMEA bij Red Hat.)