Visma heeft vorig jaar zijn winstgevende groei in het vierde kwartaal voortgezet. 2022 was een jaar van recordinvesteringen voor de groep, waarbij 42 softwarebedrijven zijn overgenomen met een totale transactiewaarde van bijna een miljard. Ook kondigde de Noorse financiële-softwaregroep zijn entree in de Franse en Duitse markt aan; recent is daar de Portugese markt bijgekomen.
Visma rapporteerde in het vierde kwartaal van 2022 een omzet van 558 miljoen euro, een stijging van achttien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op basis van voorlopige cijfers voor het hele jaar kwam de jaaromzet uit op zo’n 2,1 miljard euro, een groei van negentien procent tegenover 2021.
De brutowinst (Ebitda) groeide in het vierde kwartaal met zestien procent tot 155 miljoen euro, wat resulteert in een jaar-Ebitda van 587 miljoen euro. Dit is een stijging van elf procent in vergelijking met 2021.
Visma blijft groei nastreven via selectieve fusies en overnames om zijn positie als toonaangevende leverancier van bedrijfssoftware te versterken in Europa en Latijns-Amerika (meest recente aankoop: de Argentijnse enterprise resource planning-softwaremaker Xubio).
Expansiedrift
In het vierde kwartaal sloten twaalf bedrijven zich bij Visma aan, waaronder de Nederlandse bedrijven P8 Software, Datapas en OutSmart en het Belgische Beeple. Aan het eind van dat kwartaal nam de groep zijn eerste bedrijf in Duitsland over, de leverancier van boekhoudsoftware Buchhaltungsbutler. Begin januari 2023 is een tweede Duitse overname: de publieke softwarespecialist H&H toetreedt tot de Visma-familie. Recent pleegde het zijn eerste Portugese acquisitie: mkb-automatiseerder Moloni. In september 2022 kondigde de software-slokop ook al zijn eerste Franse aankoop aan: boekhoudersoftware-aanbieder Inqom.
Visma nam in 2022 in totaal 42 bedrijven over. Dat is in lijn met het aantal van 2021, maar de totale transactiewaarde lag wel hoger. De software-investeerder sloot vorig jaar voor bijna één miljard euro aan deals.