De Europese Commissie stelt een inbreukprocedure tegen België in naar aanleiding van de recente twee ontslagen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Volgens de ontslagen ex-voorzitter moet het een signaal om de betreffende wet aan te passen.
De reden voor de procedure is dat de wetgeving over de GBA geen gerechtelijke beroepsmogelijkheden tegen een ontslag bevat. Zo was het ontslag van twee toplui van de autoriteit in de zomer van vorig jaar niet vatbaar voor een gerechtelijk beroep.
Uit een aanmaningsbrief aan de Belgische overheid blijkt dat de Europese Commissie deze juridische werkwijze (of het gebrek eraan) in vraag stelt. België krijgt twee maanden om te antwoorden op de bezwaren van de Commissie.
Soap
Het is een volgende aflevering in de GBA-soap die al even duurt. In juli vorig jaar had de Belgische Kamer ingestemd met het ontslag van directeur Charlotte Dereppe en van voorzitter David Stevens.
Ex-voorzitter Stevens reageerde alvast opgetogen op de ingreep van de Commissie. ‘Het gebeurt niet elke dag dat je land in gebreke moet worden gesteld omdat je onterecht en volgens een gebrekkige procedure bent ontslagen. Terwijl je dat nog niet aan een onafhankelijke rechter zou mogen voorleggen ook’, deelde hij op LinkedIn. ‘Nochtans is precies dat wat de European Commissie vandaag besliste.’
Volgens Stevens is het tijd voor actie. ‘Niemand mag erover twijfelen dat de onvolkomenheid van de GBA-wet alle problemen veroorzaakt. Deze moet dus grondig worden hervormd om van de GBA de slagkrachtige digitale toezichthouder te maken waar burgers recht op hebben.’