Na een jarenlange stijging is het internetverkeer op BNIX in 2022 voor het eerst gedaald. BNIX is het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. Zowel de gemiddelde trafiek als de pieken lagen vorig jaar lager dan in het recordjaar 2021.
Het afgelopen jaar registreerde Belnet, de it-partner voor onderzoek, onderwijs en overheden dat het BNIX-platform beheert, een gemiddelde datatrafiek van 198 Gbit/s op het BNIX-platform. Dat is een daling met dertien procent tegenover 2021.
Het internetverkeer nam in 2020 flink toe als gevolg van de coronacrisis en ging daar in 2021 nog over, met een gemiddelde trafiek van 224 en pieken tot maar liefst 638 Gbit/s. ‘Het verplichte thuiswerk tijdens de crisis booste bijvoorbeeld het videocall-verkeer. Terwijl mensen in quarantaine massaal de tijd doodden met streaming’, verklaart Stefan Gulinck, die als netwerkarchitect bij Belnet mee verantwoordelijk is voor BNIX.
Het wegvallen van die maatregelen zagen ze bij Belnet eind 2021 al in de lagere trafiek op BNIX en vervolgens ook voor heel 2022. De daling is dus een normalisatie van het internetverkeer na de coronamaatregelen. ‘Als we het najaar van 2022 vergelijken met het najaar van 2021 zien we zelfs een lichte stijging van de trafiek’, merkt Gulinck op.
Impact van de cloud
De relativiteit van de daling in 2022 tegenover 2021 blijkt ook uit een vergelijking met 2019. Toen lag het gemiddelde verkeer op 160 Gbit/s, vergeleken met de 198 Gbit/s in 2022. Ondanks de recente daling passeerde er vorig dus veertig procent meer verkeer langs BNIX dan drie jaar eerder.
Volgens Gulinck hoef je de oorzaken daarvoor niet ver te zoeken: ‘Professioneel zijn thuiswerken en videocalls een blijver en organisaties hevelden de voorbije jaren bovendien massaal data over van lokale systemen naar de cloud. Daarnaast consumeren we privé meer digitale content in almaar hogere resolutie’, stelt hij.
Uiteraard zijn er nog andere zaken die het verkeer op BNIX beïnvloeden, zoals de zogenaamde ‘direct peering’-initiatieven. Hierbij wisselen BNIX-participanten met specifieke klanten rechtstreeks internetverkeer uit, waardoor ‘direct peering’-trafiek dan niet via BNIX passeert. Gulinck: ‘Maar in grote lijnen zijn de trends heel duidelijk.’
Er is ook ondertussen een alternatief op BNIX: Belgiumix. Geen idee wat hiervan de impact is…