De techbeurs CES 2023 is uitgegroeid tot het wereldpodium voor digital health. Nooit eerder waren in Las Vegas zoveel zorginnovaties en -gadgets te zien. Digitale therapie, geestelijke gezondheid, health-tech voor vrouwen en zorg op afstand waren de grote thema’s.
Het heeft even geduurd maar digitale gezondheidszorg lijkt nu in bredere kring te worden omarmd. We worden ons meer bewust van onze lichamelijk en geestelijk welzijn, en willen nu zelf onze gezondheid in de gaten houden. Beter voorkomen dan genezen.
Ook zelftherapie wint terrein. Digitale hulpjes werken soms net zo goed als professionele therapeuten. Bovendien wordt de toegang tot de zorg steeds meer een probleem. Het tekort aan handen in de zorg dwingt senioren zelf oplossingen te vinden, zeker nu de vergrijzing toeneemt.
Op deze (potentieel) grote vraag weet de industrie in te spelen. Niet alle zorginnovaties die tijdens de CES te zien waren, zijn rijp voor de massa en aan sommige vindingen moet nog flink worden gesleuteld. Tussen het koren zit bovendien veel kaf. Maar interessante producten en diensten komen er zeker aan. Veel health-tech is eerst voor professioneel gebruik in de zorg ontwikkeld. De volgende doelgroep bestond uit serieuze sporters en mensen met gezondheidsklachten.
En nu is de grote massa aan de beurt; tech stelt deze groep in staat om het heft in eigen handen te nemen. Digitalisering gaat de zorg ook persoonlijker en preciezer maken.
Bio-sensor
Veel fabrikanten, waaronder Abbott, toonden bio-wearables. Die bestaan uit een bio-sensor die de gegevens verzamelt. Vervolgens worden deze data draadloos naar een app gestuurd die alles vertaalt in adviezen voor de gebruiker. Deze kan daarop actie nemen.
Vorig jaar lanceerde Abbott de Lingo, een gadget die je glucosegehalte, de hoeveelheid ketonen en lactaat meet. Inmiddels is deze wearable geschikt gemaakt voor gewone consumenten die hun gewicht willen beheersen, beter willen slapen, hun energie willen verbeteren en helderder willen denken. Bio-wearables zijn ontstaan uit het huwelijk van digitale techniek, sensoren en medische wetenschappen.
Op de CES werden hier tal van voorbeelden getoond. Een grote publiekstrekker in Las Vegas was de U-Scan, ‘s werelds eerste handsfree connected home urinelab. Het apparaat plaats je in de toiletpot. Wanneer je gaat plassen, wordt een monster genomen. De U-Scan meet onder meer je hydratatie, voeding en stofwisseling. Een ingebouwde radar-sensor ziet meteen aan de manier waarop iemand watert, met welke persoon hij te maken heeft. Via wifi stuurt het apparaat de resultaten naar een app op je smartphone. Het Franse Withings, eerder bekend van activiteitentrackers, wil dit apparaat later dit jaar uitbrengen voor zo’n 550 euro.
Bloeddrukmeter
Veel aandacht trok ook een draagbare bloeddrukmeter met ’s werelds eerste manchet-loze sensor. Je hoeft deze sensor alleen maar even op het topje van een vinger te klemmen. Kalibratie is evenmin nodig. Het apparaat werkt met ‘gewone’ ppg-sensoren, net als traditionele wearables. Deze sensoren meten de bloedstroom-patronen.
Algoritmen gebruiken deze gegevens, samen met persoonlijke informatie zoals leeftijd en gewicht, om de bloeddruk te berekenen. Die data worden vervolgens naar de app gestuurd, waar de metingen worden aangevuld met advies over veranderingen in levensstijl en voeding. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat drie op de vijf patiënten met hoge bloeddruk slechts enkele keren per maand metingen. Met dit apparaat wordt dit veel gemakkelijker. Fabrikant Valencell denkt aan een verkoopprijs van 99 euro.
Virussen
Ook na de pandemie blijft het zelftesten regenen. Kunstmatige intelligentie maakt het verschil. ViraWarn herkent zelfs meerdere soorten virussen zoals Covid-19, RSV en influenza. In slechts zestig seconden kan het apparaat met ai zien wat je onder de leden hebt. Een bio-sensor detecteert de virusdeeltjes. Een edge ai-processor verwerkt de verzamelde gegevens en geeft de uitslag.
Een andere trend op de CES was technologie die het leven voor mensen met een beperking gemakkelijker maakt. Vrouwen met spierziekten of problemen met handen en armen kunnen vaak moeilijk lippenstift aanbrengen. Cosmetica-reus L’Oréal liet daarom een lipstick-robot ontwikkelen. Die gaat 150 á tweehonderd euro kosten, de prijs van een paar potjes crème.
Ten slotte is er veel apparatuur op komst die inspringt op het tekort aan verplegend personeel. Kostbare tijd gaat verloren aan het verzamelen van patiëntgegevens, een klus die een wearable kan overnemen mits medisch gecertificeerd. CardiacSense heeft in Europa de vereiste goedkeuringen ontvangen voor een horloge dat waarschuwt bij boezemfibrillatie en een onregelmatige pols. Ook de zuurstofverzadiging wordt gemeten.