Microsoft en Vlaanderen werken samen om burgers en bedrijven controle te geven over hun data. Ook met Philips heeft Vlaanderen gesprekken lopen, en die zijn er in het kader van het net opgerichte Vlaamse Datanutsbedrijf.
Op het World Economic Forum in Davos zal Vlaams minister-president Jan Jambon Microsoft ontmoeten in het kader van een innovatiepartnerschap om de gegevens die burgers en bedrijven hen toevertrouwen, beter te beschermen.
De deal doet onvermijdelijk meteen denken aan de overstap van Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen waar ze administrateur-generaal is naar Microsoft waar ze als business development lead de verkoop aan de publieke sector moet aanwakkeren.
Los hiervan is er nog weinig bekend van de concrete plannen. ‘Microsoft en Vlaanderen delen de overtuiging dat technologiebedrijven en overheden de plicht hebben om de gegevens te beschermen die hen door hun klanten, burgers en bedrijven worden toevertrouwd’, klinkt het. ‘De technologische innovatie van een ‘personal en smart data space’, inclusief datakluizen en wallets, zal de manier waarop we met data omgaan de komende jaren drastisch veranderen.’
Microsoft en Vlaanderen komen overeen om deze innovatie-uitdaging samen aan te gaan, roadmaps en inzichten te delen en elkaars innovatie te benutten in een open, co-innovatiepartnerschap. De samenwerking tussen Microsoft, de Vlaamse overheid, het Vlaams Datanutsbedrijf en SolidLab heeft ‘tot doel Europese overheden en wereldwijde technologiespelers te inspireren voor datagestuurde open ecosystemen.’
Datakluis
De deal met Microsoft lijkt niet de enige. Op het World Economic Forum in Davos ontmoet Vlaams minister-president Jan Jambon Philips in het kader van het net opgerichte Vlaamse Datanutsbedrijf. Samen gaan ze innovatieve manieren verkennen waarop persoonsdata en gezondheidsgegevens, zoals data van sensoren en wearables, veilig zijn te bewaren in een datakluis.
Philips ziet naar eigen zeggen potentieel in preventieve gezondheidsgegevens en wil daarvoor samenwerken met het Vlaams Datanutsbedrijf. ‘Door data van sensoren en wearables veilig en onder de controle van de gebruiker te gaan bewaren, kunnen die gegevens mensen ook beter helpen door bijvoorbeeld inzichten uit de data te brengen of door voorspellende analyses te doen’, klinkt het.