Elk bedrijf wil zijn cloud-infrastructuur maximaal benutten. Dat bereiken is een ander verhaal. Om te achterhalen op welke punten de meeste winst is te behalen, helpt het om je te richten op de vijf pijlers van een cloud:architectuur: kostenoptimalisatie, betrouwbaarheid, operational excellence, performance-efficiëntie en security.
Deze pijlers dienen als uitgangspunt voor het ontwerp, de evaluatie en implementatie van een cloud-architectuur. Ze dragen bij aan optimale schaalbaarheid, overeenstemming met alle richtlijnen en kostenbesparingen. Een van de beste manieren om deze principes toe te passen, is aan de hand van een realtime-visualisatie van je cloudomgeving.
Kostenoptimalisatie
De kosten van bepaalde aspecten van cloud computing kunnen al snel hoog oplopen, zoals de infrastructuur, downtime en personeelskosten. Het is belangrijk om ongebruikte onderdelen uit te schakelen en suboptimale processen te stroomlijnen. Dit vraagt om inzicht in waar je precies voor betaalt. Of anders gezegd: het is belangrijk om te weten wat er zich precies binnen je cloud-infrastructuur bevindt.
Een oplossing voor cloudvisualisatie kan daarbij een sleutelrol vervullen. Dergelijke oplossingen zijn probleemloos inzetbaar binnen cloud-omgevingen zoals Amazon Web Services, Google Cloud Storage of Azure en brengen alle onderdelen daarvan in kaart. Het resulterende diagram toont je alle relaties tussen resources binnen je omgeving. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om na te gaan waar je kosten kunt besparen.
Tijd is geld. Als een systeem verkeerd is geconfigureerd, wordt gehackt of niet langer werkt, dan kan dat resulteren in kostbare downtime. Cloudvisualisatie bied je de mogelijkheid de gewenste toestand van je cloud te vergelijken met de huidige situatie. Daarvoor maak je gebruik van filters. Dit maakt het mogelijk sneller probleemgebieden te identificeren en voor oplossingen te zorgen zonder noemenswaardige downtime.
Betrouwbaarheid
Stel jezelf de vraag: hoe betrouwbaar is de cloud-infrastructuur van mijn organisatie? Een effectieve manier om de betrouwbaarheid te vergroten, is het instellen van key performance indicators (kpi’s). Aan de hand daarvan kun je je cloud-omgeving monitoren en de juiste mensen binnen je team op de hoogte stellen van mankementen. Met een platform voor cloudvisualisatie kun je clouddiagrammen filteren en uiteenlopende visualisaties creëren van je huidige en beoogde, optimale cloud-infrastructuur. Snel problemen kunnen identificeren en verhelpen doet wonderen voor de uptime en betrouwbaarheid van je cloud-infrastructuur.
Operational excellence
Streven naar operational excellence betekent het inrichten van een cloud-omgeving die altijd optimaal functioneert. Dit vraagt om voortdurende verbetering. Als je nalaat om producten te upgraden, processen te stroomlijnen en het prestatievermogen van je cloud-omgeving op te voeren, beperk je het bedrijfspotentieel. Het is cruciaal om voortdurend onderzoek te doen naar waar en hoe je de cloud-infrastructuur kunt verbeteren. En dat hoeft niet per se om een ingrijpende make-over te gaan.
Breng stapsgewijs verbeteringen aan. Op die manier zorg je voor het juiste evenwicht tussen modernisatie en minimale downtime. Aan de hand van een toegankelijke realtime-cloudvisualisatie kan je discussies voeren over het optimaliseren van je cloud-omgeving en zo verbeterpunten identificeren.
Performance efficiency
Er zijn diverse factoren die de prestaties van je cloud beïnvloeden, zoals de locatie van componenten, latency, belasting, de omvang van instances en monitoring. Als een van deze factoren tot een probleem uitgroeit, is het essentieel om over procedures te beschikken die prestatievermindering tot een minimum beperken. Met cloudonderdelen op verschillende locaties, zou een storing in één regio niet moeten resulteren in ernstige downtime en serviceonderbrekingen binnen je complete cloudomgeving.
De mogelijkheid om horizontaal en verticaal schaalbare structuren te analyseren is van onschatbare waarde. Een uitgebreid dynamisch overzicht van je hele cloudomgeving biedt je beter inzicht in alle afhankelijkheden. Zo kun je je automatisch schalende groepen, de omvang van instances, de availability zones en de relaties tussen resources visualiseren. Dit maakt het makkelijker om na te gaan hoe je je cloudinfrastructuur moet aanpassen om de prestaties ervan te verbeteren.
Security
Elke cloud-architectuur moet in staat zijn om de integriteit van je informatie en it-systemen te beschermen. Een robuuste en proactieve beveiligingsaanpak zal er ook voor zorgen dat je organisatie blijft voldoen aan de eisen van alle wet- en regelgeving op het gebied van cloudbeveiliging, zoals GDPR/AVG, SOC 2, de Payment Card Industry Data Security Standard en de Health Insurance Portability and Accountability Act.
Met realtime-visualisaties kun je optimaal grip houden op de beveiliging van je cloud, de compliance en de toepassing van interne best practices. Dit is mogelijk door het aanbrengen van lagen met metadata met betrekking tot instances, beveiligingsgroepen, IP-adressen enzovoort binnen je clouddiagram.
Zo kan je categorieën definiëren voor het visualiseren van je cloud op basis van gevoeligheidsniveaus en beveiligingsmechanismen als encryptie, tokenization en toegangsbeheer. Cloudvisualisatie kan ook voor je in kaart brengen waar data ligt opgeslagen en hoe die wordt verstuurd.
Ten slotte kun je conditional formatting instellen binnen je oplossing voor cloudvisualisatie. Dit maakt het sneller en eenvoudiger om beveiligingsproblemen zoals onversleutelde databases uit te lichten. Conditional formatting kan ook waardevol zijn voor de andere vier pijlers van je cloud. Zo kun je vaststellen welke resources onder de maat presteren en welke onderdelen daarvan onnodige kosten met zich meebrengen.
Optimaliseren
Elk van de vijf pijlers speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van je cloud-omgeving. Dynamische visualisatie van je complexe cloud-infrastructuur maakt realtime-samenwerking binnen je cloud-omgeving mogelijk. Het verschaft je duidelijkheid in je omgeving en helpt je om te communiceren wat er nodig is om alle pijlers op orde te krijgen. Alle relevante betrokkenen binnen je organisatie zouden daarmee nauwelijks nog vragen moeten hebben over de huidige en toekomstige staat van je cloud-infrastructuur. Dit maakt het eenvoudiger om je cloud-omgeving te bouwen en onderhouden, ook binnen een groeiende organisatie.