België heeft op de technologiebeurs CES in Las Vegas een prijs voor innovatie gekregen. Ons land kreeg de ‘Innovation Champions Award’, al moet het die trofee wel delen met 23 andere landen zoals met al onze buurlanden. Is België dan wel zo’n innovatieve voortrekker?
‘Het is een genoegen om België te eren als Innovatiekampioen op CES 2023. België heeft een beleid omarmd dat innovatie ontketent en de ondernemers mondiger maakt’, zo sprak Gary Shapiro, voorzitter en ceo van de Consumer Technology Association (CTA.tech), de Amerikaanse brancheorganisatie die de Amerikaanse consumententechnologie-industrie vertegenwoordigt.
CTA, tevens organisator van de CES-beurs, voerde een vergelijkende analyse uit van 38 landen en de Europese Unie. Dit op basis van verschillende criteria, zoals: of overheden ontwrichtende bedrijfsmodellen en technologieën verwelkomen, hoe vriendelijk hun belastingsystemen zijn én kwesties zoals breedbandsnelheid en kosten. Hun scorecard peilt ook naar de diversiteit van landen, zoals de verhouding tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke werknemers enerzijds en immigranten anderzijds op de werkplek.
Gunther Sleeuwagen, consul-generaal van België in de Verenigde Staten die de prijs in ontvangst kwam nemen, gaf aan dat ‘het een prachtige gelegenheid om erkenning te geven aan Tech Innovation Made in Belgium’, zoals hij het stelde. ‘We kijken er erg naar uit om onze sterke relatie met de Amerikaanse tech-industrie voort te zetten’, zo klonk het.
Zakken op digitale barometer
De prijs is in zekere zin opmerkelijk, omdat bijvoorbeeld België de laatste tijd ver is weggezakt op de digitale rankschikking. Al leert het persbericht ons dat België de prijs deelt met 23 andere landen. Zo kregen ook Australië, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Israël, Japan, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een award. Een echte award is Innovation Champion dus niet, eerder een keurmerk.
Toch zijn er voor Sleeuwagen redenen genoeg om België als innovatief te bestempelen. ‘Belgische startups en scale-ups haalden in 2022 2 miljard euro vers kapitaal op, volgens de afdeling Business Intelligence van finance&invest.brussels en dat tegen een achtergrond van een moeilijke en onzekere macro-economische context.’