CES in Las Vegas begint qua beursoppervlakte weer een beetje zijn oude glans terug te krijgen. De ‘moeder’ van alle tech-beurzen is qua beursoppervlakte dit jaar 70 procent groter dan CES 2022, die nog leed onder de pandemie. Grote merken als Canon, Google, Intel, LG, Nikon en Samsung tonen van donderdag 5 tot en met zondag 8 januari weer hun laatste snufjes.
Heel prominent is de auto-industrie aanwezig met bijna driehonderd exposanten. Dat maakt de CES meteen tot een van ‘s werelds grootste autoshows. Waar vroeger de ceo’s van Microsoft, Google en Intel het podium betraden voor een keynote, eisen nu de bazen van BMW en Stellantis (Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot en Citroën) de aandacht op. Digitale gezondheid, duurzaamheid, web3/metaverse en security krijgen dit jaar extra belangstelling. Voor het eerst heeft CES ook een centraal thema, namelijk hoe technologie ‘s werelds grootste uitdagingen oppakt.
25 Belgische bedrijven
Onder de ruim 3.100 exposanten bevinden zich rond de 25 bedrijven uit België. Een niet gering aantal van hen komt met opvallende innovaties. De bekendste Belgische deelnemer is BICS, een dochter van Proximus die internationale telecomdiensten leert. Deze specialist wist onlangs als eerste ter wereld een 5G standalone-connectie op te zetten. Tot voor kort werd het roaming-verkeer via 4G/lte-kernen geleid. BICS slaagde erin met stc Koeweit volledig via 5G een connectie op te zetten tussen de netwerken van Europa en het Midden-Oosten. Voor internationale ondernemingen is het een voordeel als alles via 5G gaat in plaats van oudere netwerktechniek als 4G te gebruiken.
De CES is van oudsher ook een echte gadget-show. O-Boy uit Genappe gooit dit jaar hoge ogen met een satelliet-horloge. In noodgevallen zendt deze wearable signalen uit waarmee reddingswerkers je weten te vinden. Dankzij een satellietzender met ingebouwde antenne werkt deze wearable overal ter wereld, of je nu dertig meter onder water zit, in een diepe grot of op de Mount Everest.
Wankel op benen
Het Brusselse Mintt heeft een detectiesysteem met ai ontwikkeld dat zorgpersoneel meteen waarschuwt als een patiënt valt. Het systeem werkt ook preventief. Algoritmen volgen iemands bewegingen zodat ook tijdig kan worden ingegrepen als iemand wankel op zijn benen staat en dreigt te vallen.
Een van de blikvangers is dit jaar IntoPix dat ip-cores voor beeldverwerking en videocompressie ontwikkelt die maar weinig stroom verbruiken en een lage complexiteit kennen. Tijdens CES toont het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert hoe beeldsensoren, camera’s, advanced driver assistance systems (ADAS), mobiele apparatuur, 8K-schermen en 5G/draadloze video-apparatuur van zijn technologie kunnen profiteren.
E-peas, een streekgenoot van IntoPix, demonstreert halfgeleiders die de levensduur van batterijen in iot-apparatuur enorm oprekken. Feelin uit Louvain-La-Neuve heeft een platform ontwikkeld voor het vooraf testen van video’s op publiekspanels.
Vers kapitaal
Het Brusselse Apptree lanceert in Las Vegas een no-code tool voor het ontwikkelen van mobiele applicaties. Bimprinter uit Andenne toont een mobiele topografische printer. Deze gepatenteerde robot kan op de bouwplaat cad-tekeningen tot op de millimeter nauwkeurig printen.
Het Luikse Alvalux Medical claimt het leiderschap bij draagbare apparatuur voor combo-therapie. Onlangs wist Alvalux-topman Michel Alvarez vers kapitaal aan te trekken voor het zusterbedrijf CicaLux, dat een wearable maakt voor wondbehandeling.
Andere deelnemers zijn onder meer Phoenix AI (intelligente video-analyse), Masana (software voor de gezondheidszorg), Comtoyou (digital signage en printing) en Dapesco (software voor energiebeheer).
Het merendeel daarvan staat op een van de twee stands die Digital Wallonia heeft ingericht. De startups zitten in het Eureka Park, vlak naast de Franse tech-stand. De grotere bedrijven huizen in de Venetian Expo Hall. Awex, het Waalse agentschap voor export en buitenlandse investeringen, werkt tijdens de CES samen met AdN (Agence du Numérique), de cluster Twist en de Infopole Cluster TIC.