De Europese Unie stelt negentien miljoen euro beschikbaar voor het upgraden van bestaande infrastructuur voor quantumtechnologie. Daarmee hoopt het landenblok de inzet van de techniek te versnellen. De miljoenen gaan naar een Europees consortium van 24 organisaties, waaronder het Nederlandse TNO en het Belgische Imec.
Quantumtechnologie heeft de volle aandacht in de Europese Unie. De lidstaten willen dat de techniek, waarmee veel snellere computerberekeningen mogelijk zijn, verder wordt ontwikkeld en sneller commerciële toepassing krijgt. Er is veel geld nodig om laboratoria uit te bouwen en het proces van ontwerp, ontwikkeling en validatie van hardware te verbeteren.
De EU-subsidie van 19 miljoen euro wordt toegekend aan het consortium Qu-Pilot. Dit staat onder leiding van het Finse onderzoekscentrum VTT en bestaat uit 24 partnerorganisaties uit negen Europese landen, zowel instituten als commerciële bedrijven. TNO en Imec zijn er ook bij aangesloten. Het is de bedoeling dat de aangesloten commerciële partners de technologie naar de praktijk brengen. De eerste werkzaamheden beginnen in maart 2023.
Roadmap en raamwerk
De subsidie vormt deel van de zogeheten Framework Partnership Agreement (FPA) die de Europese Unie eerder dit jaar ratificeerde. Deze overeenkomst bestaat onder meer uit een roadmap en een raamwerk voor de ontwikkeling van Europese productiecapaciteit op het gebied van quantumtechnologie. Vanuit de FPA zijn meerdere subsidies verstrekt, waaronder die aan bovengenoemd consortium.
Nederland ontwikkelt zich tot een echt quantumland. Hier bestaat de ambitie om ’s werelds eerste nationale quantumcampus te bouwen, bestaande uit diverse verzamelgebouwen voor quantumbedrijven. Vanuit het Nationaal Groeifonds is er 615 miljoen euro beschikbaar om de Nederlandse quantumambities te realiseren. Er zijn al enkele locaties waar aan quantumtechniek wordt gewerkt, zoals het House of Quantum in Delft. De komende jaren moeten er ook locaties in Eindhoven, Amsterdam en Twente verschijnen.