Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt, heeft de ambitie om in 2023 meer dan 140 Belgische bedrijvenparken aan te sluiten op dedicated glasvezel. Eurofiber wil dit aantal in de komende jaren nog vervijfvoudigen om tegen 2025 zo’n zevenhonderd Belgische bedrijvenparken aan te sluiten.
Voor 2023 is de ambitie van Eurofiber om meer dan negenduizend grote bedrijven en kmo’s aan te sluiten op glasvezel. Het gaat volgend jaar om 91 bijkomende bedrijvenparken in Wallonië, in samenwerking met het Waalse Sofico (Société wallonne de financement complémentaire des infrastructures). Langs Vlaamse kant gaat het om de aansluiting van zo’n vijftig bedrijvenparken, verspreid over Vlaanderen.
Hans Witdouck, directeur bij Eurofiber België erkent dat er al erg geïnvesteerd is in fiber to the home voor de consument. ‘Maar het zijn de bedrijven die de grootste behoefte hebben aan stabiele en kwalitatieve connectiviteit’, aldus Witdouck. Bij Eurofiber benadrukt men dat het bij hun investeringen om een dedicated glasvezelverbinding gaat. ‘Bij zo’n glasvezelverbinding beschikt een bedrijf over een eigen, private weg naar de cloud en zijn snelheid en bandbreedte gegarandeerd en aanpasbaar aan de behoeften in de transitie naar de cloud’, klinkt het.
Achterstand
Het glasvezelnetwerk van Eurofiber is een open netwerk, zo benadrukt men bij het bedrijf. ‘Bovendien voorziet Eurofiber enkel de glasvezel, geen diensten. Daarvoor hebben we een ecosysteem gebouwd van partners, die het netwerk kunnen gebruiken zoals ze dat zelf willen en bijgevolg zelf de connectiviteit over het glasvezelnetwerk voor hun eindklanten kunnen inrichten zoals zij dat willen.’
Vandaag is Eurofiber reeds in heel wat straten en bedrijvenparken aanwezig, met meer dan 61.500 kilometer aangelegde glasvezel in de Benelux, Frankrijk en Duitsland en via samenwerkingsverbanden zoals met Sofico.