Gewezen Europees commissaris Louis Michel heeft z’n twee zonen uitgestuurd: Charles Michel trok naar China, Mathieu Michel naar Japan (het voordeel als je ze alle drie in één zin vermeldt is dat je meteen weet wat de familienaam is). Beide intochten werden triomfantelijk omschreven om wat later afgeserveerd te worden als inhoudsloos en ook niet opportuun.
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, trok in volle Chinese covid-crisis met voor het eerst sinds lang alom betogingen naar het Ochtendland. Hij zou de Chinese president Xi Jinping weleens z’n vet geven en de levieten lezen over mensenrechten. Nu weten we allemaal dat Peking hier geen bal om geeft, meer nog, dergelijke leiders spreken alleen met gelijken, een voorzitter van de Europese Raad is dat niet. Dat moest ook Herman Van Rompuy (de eerste met een dergelijke titel) ondervinden toen hij destijds in Moskou sprak met president Vladimir Poetin. Van Rompuy bracht enkele issues op de lange ovalen tafel, maar Poetin luisterde helemaal niet, vertelde later z’n kabinetschef. Poetin praatte enkel met Macron of Merkel.
Punten en komma’s
In zijn toespraak begin deze maand had Charles Michel het ook over de heikele economische problemen. Elke dag wordt voor 2 miljard euro verhandeld tussen China en Europa. China staat voor een vijfde van de totale omzet van de Europese import. Wat lezen we vandaag in De Standaard op de cover: ‘Handelconflict tussen EU en China escaleert’. Brussel is vooral grove schending van de technologiepatenten hartsgrondig beu. Peking betaalt immers zo goed als niets voor de patenten en kopieert naar hartenlust. Ik herinner me dat Cisco midden januari 2003 (wow, al twintig jaar geleden) begin deze eeuw nog een rechtszaak aanspande tegen Huawei omdat het schaamteloos de IOS-software van z’n Catalyst-switchen gewoon kopieerde. Zelfs het begeleidende handboek was gewoon helemaal overgenomen, punten en komma’s incluis. Je kan je best afvragen hoeveel technologische kennis China buitmaakt in de Leuvense Imec-toren…
Maar er is meer. Vandaag mag Huawei niet meedingen naar de 5G-contracten wegens mogelijke spionage. Bij de vorige 3G- en 4G-deals mocht dat wel nog. Volgens een gewezen topman van Proximus won destijds Nokia-Siemens het miljoenencontract voor het 4G-netwerk, maar dat contract werd persoonlijk door de inmiddels overleden ceo Didier Bellens opnieuw opengebroken en er werd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Huawei won het contract omdat het 1 euro goedkoper was… Handelde Didier Bellens uit eigen naam, of onder druk van anderen? De zaak werd onderzocht maar wat later geklasseerd, wat wel meer gebeurt in dit land.
Grote Belgische eer
En Mathieu Michel ging naar Japan met de Belgische economische missie. Hij kondigde er aan dat hij met Tokyo wil samenwerken voor de ontwikkeling van z’n inmiddels beruchte maar nog steeds onzichtbare ‘digital wallet’. Dat is een app die zowel e-ID, rijbewijs en andere overheidsdocumenten zou bevatten. Onze staatsecretaris verantwoordelijk voor digitalisering wil dat zijn digitale portefeuille ook buiten de grenzen van Europa wordt gebruikt. Van ambitie gesproken. Wist je dat Yasu Higuchi, de ceo van het Japanse technologiebedrijf Panasonic, zopas ook door Koning Filip gelauwerd werd met de medaille van officier in de Nationale Kroonorde? Waarom krijgt die pipo zo’n grote Belgische eer, vraagt u zich af? Wel, Panasonic heeft Zetes in 2017 volledig overgenomen. En Zetes was of is nog steeds een van de grootste leveranciers van identiteitskaarten in België, maar ook ver daarbuiten. Zo zijn er deze maand toch al twee ‘Michellekes’ gedaan. Ik laat even in het midden wat ik daarmee precies bedoel.
I’m confused?!?!? Volgens Michel moest hij de boel zelf bouwen omdat It’s me in handen van een buitenlandse speler kon vallen (ze zijn zelf wel aandeelhouder maar soit). En Zetes, die onze ID-kaarten en paspoorten maakt, krijgt nu een contract voor de digitale portefeuille terwijl ze 100% Japans zijn??? Kan iemand mij hier de logica van uitleggen?
Dus Michel verkoopt al onze data aan de Chinese en Japanse staat? No way dat ik die digital portefeuille van hem op mijn telefoon installeer. Binnenkort zitten we allemaal met WeChat opgezadeld en heeft de Chinese Staat volledige controle over onze toestellen en data. NO F****ING WAY!