De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) verbiedt de import en verkoop van Chinese communicatieapparatuur van de aanbieders Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision en Dahua Technology. Volgens de toezichthouder vormt die apparatuur een ‘onaanvaardbaar risico’ voor de nationale veiligheid.
FCC heeft een lijst opgesteld met producten en diensten van de genoemde Chinese leveranciers die in de ban gaan. Ook hardware van dochterondernemingen en gelieerde bedrijven wordt verboden. Volgens de Amerikanen vormt de Chinese apparatuur voor telecommunicatie en videosurveillance een groot risico voor de nationale veiligheid. Werden in een wet uit 2021 al restricties opgelegd aan Chinese leveranciers maar nu komen de producten volledig op de zwarte lijst.
De toezichthouder voor media en communicatie wijst erop dat de toestemming voor import en verkoop op de Amerikaanse markt wordt ingetrokken omdat deze hardware is te gebruiken in netwerken voor openbare veiligheid, beveiliging van overheidsfaciliteiten, fysieke bewaking van kritieke infrastructuur en andere nationale veiligheidsdoeleinden.
Onder de ban vallen ook telecommunicatie- of videobewakingsdiensten die door gelieerde bedrijven worden geleverd, of diensten van derden die gebruik maken van apparatuur van de genoemde Chinese leveranciers.
Spionage via camera’s?
De Amerikaanse toezichthouder start ook een programma om Chinese apparatuur die geïnstalleerd is in Amerikaanse netwerken te verwijderen. Op advies van nationale veiligheidsdiensten is ook het proces voor goedkeuring van onderzeese kabellicenties bijgewerkt. Daarnaast lopen er onderzoeken naar iot-beveiliging en internetbeveiliging. Ook daarin spelen de adviezen van nationale veiligheidsdiensten een belangrijke rol, stelt de telecomtoezichthouder.
In Nederland wordt Huawei geweerd in het kernnetwerk voor 5G van KPN. Het bedrijf levert wel apparatuur voor zendmasten. Ook wordt er al langer gediscussieerd over de inzet van Chinese drones door Nederlandse overheidsdiensten, zoals defensie en Rijkswaterstaat. Ook het gebruik van surveillance-camera’s van het Chinese Hikvision, die bijvoorbeeld in gemeenten en overheidsgebouwen hangen, ligt onder een vergrootglas. Van een volledige ban is vooralsnog geen sprake.
Chinese bedrijven als Huawei ontkennen overigens dat zij data doorspelen aan de Chinese overheid. Volgens hen zijn die banden tussen de voormalige staatsbedrijven en de huidige regering er niet en worden ze onterecht beschuldigd van het gebruik van achterdeurtjes in apparatuur voor spionage.