Wat als je ontwikkelaars drie keer sneller kunnen ontwikkelen? Wat als je geen vijf extra developers nodig hebt om één toepassing in elke mogelijke omgeving te kunnen uitrollen? Wat als je een tool had die bovendien optimale kwaliteit en uiterst veilige software kan garanderen? De komst van low-code platforms is het antwoord op die vragen. Benut de mogelijkheid, je bedrijf zal je dankbaar zijn!
Toen ik in 2018 op een Gartner-conferentie ietwat terughoudend met low-code leveranciers in gesprek raakte, werd ik overweldigd door de maturiteit van hun oplossing. Ze konden alle kritische vragen en bedenkingen pareren, en presenteerden zelf functionaliteiten waar ik sterk van onder de indruk was. Sinds die dag heb ik, eerst binnen Capgemini en daarna bij onze klanten, de voordelen van low-code bezongen. Met succes, want we hebben intussen al een aantal geslaagde low-code-projecten achter de rug én het Belgische low-code team telt vandaag al 30 personen. De rollen zijn nu omgekeerd: klanten stappen naar ons toe met de vraag: “wij willen ook de vruchten van low-code plukken, wat raad je ons aan?”
Low-code is aan een razend tempo vooruitgegaan de voorbije vier jaar. De voorspelling van Gartner dat low-code tegen 2024 zou instaan voor 65% van alle ontwikkeling lijkt plots realistisch. Gartners definitie van low-code omvat immers ook de platformen die softwarereuzen zoals Microsoft en Salesforce ter beschikking stellen aan de businessgebruikers om eenvoudige uitbreidingen van functionaliteit te realiseren. Deze toolsets worden steeds gebruiksvriendelijker en praktischer zodat de ‘citizen development’ trend (ontwikkeling door niet-ontwikkelaars) alleen maar toeneemt. Maar ook vooral omdat die andere vormen van low-code development, gericht op de ontwikkelaars ‘pur sang’, aan een ijltempo zijn ontwikkeld tot gebruiksvriendelijke, razendsnelle en uiterst veilige platforms.
Weg complexiteit, hallo multi-platform
De markt raakt intussen overspoeld door low-code tools en platforms. Maar de twee belangrijkste, wat ons betreft, zijn Mendix en Outsystems. Zij bieden dezelfde essentiële voordelen: ze nemen een groot deel van de complexiteit van het programmeren uit handen van de ontwikkelaar en bieden hen de tijd en gelegenheid om zich te concentreren op de functionaliteit en businesslogica. Ook de integratie van verschillende omgevingen en het bouwen van API’s wordt geautomatiseerd. En daarbij krijgen de developers toch nog alle ruimte om een toepassing te bouwen op maat van de verwachtingen van de klant, waarmee ze zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.
Je merkt dat deze platforms gebouwd zijn door ontwikkelaars die worstelden met dezelfde verzuchting: “hadden we maar een tool die alle basiscodering voor zich neemt, zodat wij ons kunnen toespitsen op de aspecten met toegevoegde waarde. En als het even kan voor verschillende platforms tegelijk.” Door alle repetitieve taken van de basiscodering van de ontwikkelaars weg te nemen, kunnen zij niet alleen veel sneller nieuwe software aanleveren, het eindresultaat is ook veel betrouwbaarder. Want het is in het vertalen van de businesslogica en de processen naar basiscode dat het vaakst fouten sluipen.
En niet onbelangrijk: het eindresultaat is ook uiterst veilig. Zo hanteert een van onze klanten een heel strenge security-test voor alle intern en extern ontwikkelde toepassingen. Onze met low-code ontwikkelde e-commerce toepassing raakte van de eerste keer door deze test, wat volgens deze klant nog nooit gebeurd was. Wat een compliment!
Low-code is een business asset
De toegevoegde waarde voor het IT-team en voor de organisatie wordt snel duidelijk. Een betrouwbaar low-code platform neemt enorm veel tijdrovend werk uit handen van ontwikkelaars, die hun ontwikkelsnelheid dan ook spectaculair zien stijgen. Goed nieuws in deze tijden van schaarste aan IT-talent: met eenzelfde team krijg je een veelvoud aan toepassingen afgewerkt. Je hebt bovendien geen Android-, .net-, Java- en andere experts nodig voor het uitwerken van functionaliteit voor verschillende omgeving, want de low-code platformen klaren deze klus voor jou. En, zoals dat vaker gaat met eerder routineuze taken, de platformen maken hierbij minder fouten dan de gemiddelde ontwikkelaar. Ook dat is een tijd- en kostenbesparing: minder ontwikkel- en testcycli zijn nodig om een afgewerkt en foutenvrij resultaat te bereiken.
Low-code ontwikkeling helpt je niet alleen bij het maximaal inzetten van je beschikbaar ontwikkeltalent. Je kan ook sneller inspelen op nieuwe businessopportuniteiten met toepassingen op alle mogelijke platforms. Zo wordt low-code development niet alleen een kostenbesparend instrument, maar zorgt het ook letterlijk voor toegevoegde waarde. In deze tijden waarin alle organisaties een digitaliseringstraject doorlopen, is dit van onschatbare waarde. Bij Carrefour, bijvoorbeeld, hebben we na enkele maanden samenwerking al achttien projecten geïdentificeerd waarmee ze grote stappen kunnen zetten richting digitalisering.
Last but not least: doordat niet-IT’ers zelf aan de slag kunnen om bepaalde eenvoudige processen te automatiseren – denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een contract, en de opvolging van het valideringsproces – hoeven business professionals niet te wachten tot de ICT-afdeling hiervoor tijd kan vrijmaken. Ook dat draagt bij tot een productievere organisatie, met tevredenere medewerkers.
Aantrekkelijker voor developers
Om organisaties te helpen om deze voordelen te bereiken, heeft Capgemini de voorbije jaren fors ingezet op het uitbouwen van een low-code team. Zo hebben we dertig mensen in België, die vooral gespecialiseerd zijn in Outsystems. Maar ook ons internationaal team is vrij uitgebreid met enkele tientallen Mendix-specialisten in Nederland. Zo kunnen we de klanten altijd optimaal bedienen, ongeacht hun voorkeur of specifieke vereisten. Outsystems heeft ook werk gemaakt van toolsets die het werk vereenvoudigen. Aangezien 80% van de te bouwen functionaliteit kan worden gevat in 50 type-schermen, hebben ze al een prototype voor elk van deze schermen beschikbaar op hun platform. Een vliegende start voor elk project.
Dat is goed nieuws voor de klanten, maar ook voor de Capgemini-medewerkers zelf. Zij zien hun productiviteit enorm stijgen en kunnen zo aan meer interessante projecten werken zonder zich te hoeven bekommeren om het tijdrovende en vaak eentonige gedeelte van het codeerwerk. Developers kunnen zelfs zonder Android- of .netervaring projecten aanvaarden omdat de low-code tool deze vertaalslag op zich neemt. Kortom: ze zien veel beperkingen wegvallen en krijgen er nieuwe mogelijkheden voor in de plaats. Daarnaast krijgen ze een intensieve opleiding om de low-code platforms optimaal te benutten.
We zijn er dan ook van overtuigd dat elke zichzelf respecterende CIO naar low-code platforms moet kijken. Enerzijds om zijn development team optimaal te laten renderen, anderzijds om nieuw talent te kunnen aantrekken met de belofte van een boeiende, gevarieerde job waarbij het saaiere gedeelte volledig aan de technologie wordt overgelaten. En last but not least: om zijn bedrijf sneller, kostenefficiënter en flexibeler te laten inspelen op de uitdagingen van morgen. En het ook nog eens aantrekkelijker te maken voor nieuw talent. Voor ons was het in elk geval een no-brainer.
Jan Vermeulen is Director Custom Software Development bij Capgemini