Als we Belgische datacenters herleiden tot colocatie, dan wordt die markt voornamelijk ingenomen door drie partijen die samen meer dan 75 procent marktaandeel hebben: Interxion, Proximus en LCL. Intussen blijkt duurzaamheid voor Belgische datacenters nog een aandachtspunt.
Dat blijkt uit een recent onderzoek van het BIPT over datacenters en aanbieders van digitale inhoud in België. Het BIPT analyseert hiermee de commerciële ontwikkelingen op de markt en bekijkt de diensten die er aangeboden worden.
De studie onderscheidt vier soorten datacentra: hyperscalers (waarvan er maar één in België staat: Google in Saint-Ghislain), colocatiedatacenters (waar klanten hun eigen hardware onderbrengen), verticals (datacenters in beheer of bezit van it-dienstverleners als Cegeka en NRB) en tenslotte enterprise datacentra (die maar één klant hebben, zoals Belfius).
Het BIPT bekijkt in zijn studie vooral de colocatiedatacenters omdat deze datacentra zich richten op de gehele markt. Die Belgische colocatiemarkt blijkt in vergelijking met de buurlanden eerder klein en wordt voornamelijk ingenomen door drie partijen (Interxion/Digital Realty, Proximus en LCL) die samen dus meer dan 75 procent marktaandeel hebben.
De markt is vooral geconcentreerd in de Brusselse regio, maar kent wel veel beweging en een sterke groei in het laatste anderhalf jaar waarbij nieuwe spelers (zoals Kevlinx) hun intrede doen. Er is een sterke consolidatiedruk waarneembaar, zoals bij Datacenter United dat dankzij een partnership met DC Star het aantal datacenters in zijn beheer uitbreidde naar zes.
Zonnepanelen
Alle datacentra hebben veel aandacht voor veiligheid waarbij gebruik gemaakt wordt van internationale certificeringen. België telt weinig colocatiedatacenters in vergelijking met haar buurlanden.
Daarnaast werd gekeken hoe er wordt omgegaan met veiligheid en duurzaamheid. Zo blijkt dat de Belgische aanbieders in het algemeen weinig bezig te zijn met de duurzaamheidsvraagstukken en dat dit zich vooral beperkt tot aankoop van groene stroom. Deze week maakte LCL bekend dat het hun zonnepanelenpark van LCL Wallonia One gaat uitbreiden. In de komende negen maanden wil het datacenterbedrijf 1.300 fotovoltaïsche panelen toevoegen aan de reeds bestaande tweeduizend.