De cybersecurity sector in ons land telt vandaag 6.405 mensen. Er zijn vierduizend vacatures voor cybersecurityexperten. In vergelijking met andere sectoren is de vacaturegraad in security zeer groot.
Dat blijkt uit de eerste socio-economische studie van sectorfederatie Agoria over cybersecurity. Daaruit valt op te maken dat er in België 441 bedrijven actief zijn rond cybersecurity, waarvan 233 in Vlaanderen, 106 in Wallonië en 102 in Brussel. Samen zijn ze goed voor een totale omzet van 1,58 miljard euro en 0,1 procent van het bruto binnenlands product.
Van de 6.405 voltijdse medewerkers in de securitysector in ons land is meer dan de helft tussen de dertig en 55 jaar, een vijfde van de sector bestaat uit vrouwen. De voornaamste deelsectoren zijn telecom en it (21 procent), bank- en verzekeringswezen (20 procent) en de overheid (19 procent).
Israëlische model
In ons land zijn er vandaag vierduizend openstaande vacatures voor personen met kennis van cybersecurity, waarvan 1.205 in de sector zelf. Dat betekent een vacaturegraad in de sector van zestien procent, wat enorm lijkt. In de hele economie is de vacaturegraad ‘slechts’ vijf procent. 16,4 van wat de sector doet, is bestemd voor de export. Maar vier op de tien betrokken bedrijven exporteren niet.
Agoria wil nu de algemene capaciteit van ons land voor hoger cyberonderwijs vergroten en cyberbeveiligingsloopbanen meer onder de aandacht brengen. ‘De voedingsbodem is er om als land uit te groeien tot hotspot van cybersecurity’, zegt Dominique Demonté, directeur Context van Agoria. ‘Als we ambitieus willen zijn en het Israëlische model willen volgen, weten we nu welke richting we moeten uitgaan.’
Ter info: Israël behoort tot de grootste mondiale spelers in de digitale veiligheid. Al wordt de Israëlische it- en security-industrie wel volop (technologisch) ondersteund met de knowhow van het Israëlische leger.